Нов академичен център ще бъде основан в Ямайка с една единствена цел - да изучава потенциала на растението канабис като лекарство.

Факултетът, наречен Ямайски Институт по Канабиса, ще бъде основан в Университета на Западните Индии (UWI) и Университета по Технологии (UTech).

Плановете са обявени последната седмица от председателя на Коалицията за Реформа на Ганджата, Пол Ченг.

Ченг е помолен от директора на UWI, Гордън Ширлий, да оглави приготовленията за новия факултет, който ще бъде построен на университетския кампус.

"В момента правим презентации пред съвета как новото учебно звено ще се фокусира над медицинската и другата научна употреба на билката"

Ямайския Институт по Канабиса ще има подобна изследователска цел като института отворен от президента на Утек, Ерол Морисън и професор Хенри Лоу, но за жалост затворен през 2002 година.

Доктор Лоу е добре известен със своята роля в развитието на Канасол, лекарство базирано на растението канабис, което се използва в лечението на глаукома. Той казва, че основаването на подобен изследователски факултет е критично за страната.

"Искаме повече хора да фокусират внимание върху медицинския потенциал на растението. Ние ще рестартираме тази практика."

Доктор Лоу е преподавател в UTеc и Щатския Университет в Мериленд, САЩ.