Маслото от коноп, в което активната съставка е канабидиолът, получава огромно внимание през последните няколко години, но с това идват и съмненията. Работи ли наистина? Глупости ли са твърденията на производителите? Някога ще бъде ли напълно легално?

Една част от всички проучвания за канабидиола обаче заслужава цялото внимание и дори повече от това, което получава. Става въпрос за начинът, по който ЦБД третрира симптомите на болестта на Алцхаймер и демецията. Има няколко проучвания, които демонстрират позитивните резултати – не в превенцията към заболеваемостта, но по-скоро в забавянето на прогресията й и подобряването на качеството на живот.

В проучване с участието на мишки, ТХК, ЦБД и други канабиноиди са комбинирани и приложени на субектите, докато те са били в ранния симптоматичен стадий на Алцхаймер. ТХК и ЦБД в случая са „предотвратили увреждане на ученето“ и имало промяна в плаките, отговорни наслагването на тъкан, която пък директно причинява блокиране на паметта.

Противовъзпалителната роля на канабиса също изиграла огромна роля в експеримента. Установено било, че най-голямо облекчение  е получено с комбинацията на ТХК с ЦБД, а не с едно от двете изолирано.

Въпреки множеството тестове, които показват свойствата на канабиса да третира симптомите на двете сериозни заболявания обаче, все още в много страни растението се счита за наркотик, което реално пречи за продължителни научни изследвания. Наскоро FDA (администрацията по храните и наркотиците) в САЩ, където конопът е клас 1 наркотик, дори глоби компанията за канабис CuraLeaf защото рекламира продуктите си като потенциално лечебни за болестта на Алцхаймер, Паркинсон, посттравматичен стрес и дори рак.

„Продажбата на неодобрени продукти с недоказани терапевтични твърдения може да изложи здравето на пациентите на риск”, твърдят от FDA.

Но въпреки това, изглежда за канабисът винаги ще има надежда.

А това само по себе си е достатъчно един ден най-после да освободи растението от стигмата покрай него напълно.