Кандидат премиера Джъстин Трюдо обясни как декриминализацията може да запази човешките права на хората, които употребяват канабис, но според него този законов подход не променя ситуацията с черния пазар за канабис, включително разпространението му на непълнолетни.

Въпреки това много щати в Канада виждат голяма подкрепа за декриминализация. Например в Британска Колумбия партията Сенсибъл Б.К. се опитва да въведе референдум, който ще премахне криминалните наказания за притежание на канабис.

Бързо след изказването си за пълна легализация Трюдо срещна  доста опоненти, които го критикуваха, но за смях и радост, нито един от тях неуспя да подкрепи критиките си с реални аргументи.

Критиците казват, че легализацията ще увеличи достъпа на непълнолетни до канабис, а бъдещия премиер казва точно обратното.

Процента на подрастващи употребяващи канабис в Канада е най-високия в света и липсата на дилъри, които изискват лична карта от техните клиенти печели дебата.

Федералните статистики показват, че 44% от канадците са опитали канабис на даден етап от живота си, а 9% от населението е употребило канабис през последната година.

Реално почти половината от населението на Канада е използвало канабис и това води до въпроса има ли наистина смисъл и въобще някаква логика канабисът да не бъде таксуван и регулиран, както се прави с алкохола и тютюна?