Канабисът като обезболяващо средство е позната отдавна на хората и медицината. При употребата му няма странични ефекти. Защо Върховната Рада одобри проект на закон за легализирането на медицинската марихуана?

По-рано президентът Володимир Зеленски призова за това. "Ние трябва най-накрая честно да легализираме лекарствата на базата на канабис за всеки, който се нуждае от тях след подходящи научни изследвания и контролирано украинско производство", каза той цитиран от рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время".

Една от причините депутатите да се съгласят да легализират лекарствата на базата на канабиса е войната.

Пред Върховната Рада Зеленски отбеляза, че Украйна възнамерява да създаде най-силната индустрия за психическа и физическа рехабилитация в Европа.

Флашмоб в подкрепа на законопроекта организираха и известни украинци, включително журналисти, спортисти, политици и поп звезди. В профилите си в социалните мрежи те казват, че медицинският канабис вече е легален в много страни и може да улесни живота на хиляди критично болни пациенти, ранени войници и хора с посттравматично стресово разстройство.

"Това е шевът, който ми остана, след като бях ранен в ръката от шрапнел", казва Александър Ябчанка.

Месец след контузията той вече се завръща във войната, въпреки че рехабилитацията му все още не е приключила. По думите му лекарствата, базирани на медицински канабис, биха облекчили болката на много ранени войници.

"Ако имах такива лекарства, не бих страдал от толкова болка", добавя той.

По време на престоя си в болницата Александър Ябчанка е имал избор: или да приема лекарства, предписани от лекари, които да разстроят стомашно-чревния му тракт, или да издържи на болката. Той е избрал второто.

Юрий Кондрацки, ръководител на отделение в Националния институт по онкология, казва, че основното предимство на лекарствата с медицински канабис, е липсата на сериозни странични ефекти.

Ако се използват противовъзпалителни лекарства като аспирин или парацетамол, един от страничните ефекти е разреждане на кръвта или язви в стомашно-чревния тракт.

"Канабиноидите нямат такива проблеми. Те могат да се използват доста дълго време с добър ефект, тоест премахват синдрома на болката и пациентите нямат сериозни усложнения", казва той.

"Свързвам канабиса само с болести и болка. Липсва този момент, че "тя започна да пуши и след това стана наркоманка". Няма нищо по-хубаво от абсолютно трезвото състояние на всички познати сетива", казва известната телевизионна водеща Янина Соколова.

През 2018 г. тя е диагностицирана с рак. По време на химиотерапията Соколова страда от силни болки, повръщане, обрив и стомашни проблеми. Помага ѝ медицинският канабис.

"Болката е сякаш стотици пчели са се заселили във вените и съдовете ти и жилят по цялото ти тяло. Познавам този процес като никой друг. Може да обезболиш само с канабис. Електрическа цигара с конопеното масло. Бързо облекчава болката за определено време", казва Янина Соколова.

Легализирането на медицинския канабис е важно и за науката, казва Дмитрий Исаев, водещ изследовател в Института по физиология в град Богомолец, кандидат на биологичните науки.

Той изучава свойствата на канабиноидите в чужбина повече от десет години и иска да продължи изследванията в Украйна. Ученият е сигурен, че канабиноидите са ключът към лечението на много заболявания.

"Изследвахме например противовъзпалителния ефект на канабиноидите в контекста на COVID-19 и се установи, че е много ефективен противовъзпалителен агент", казва той.

Освен рак и други сериозни заболявания, медицинският канабис помага и за справяне с последиците от посттравматичното стресово разстройство, което след пълномащабна руска инвазия засяга не само военните.

Според различни оценки приблизително два милиона украинци сега се нуждаят от такива лекарства. И тази цифра ще расте всяка година, казват експертите.

Медицинският канабис не води до пристрастяване, лесен е за дозиране и не променя състоянието, защото активното вещество там не е психотропно, а аналгетично. Това обясняват и пациенти, и лекари, надявайки се обществото да осъзнае правилно. (Коментар: канабисът представлява цяло растение. В него се намират стотици канабиноиди, включително психотропни такива. Под медицинският канабис в тази статия се има предвид отделни, изолирани съставки като канабидиол, канабигерол и др. Сами по себе си тези вещества имат сериозни медицински свойства).

За разлика от други лекарства, които могат да работят добре като отделни съединения, синтезирани в лаборатория, канабисът може да предложи  своята най-голяма полза като цяло растение, ако оставим ефекта на антуража да процъфти, така като Мешулам предлага преди повече от десетилетие.

Сред противниците на легализирането на медицинската марихуана е депутатът от Върховната Рада и бивш министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко.

"Това трябваше да се направи отдавна, направено е в много страни, в частност в Израел. Имам 15 години опит с медицинския канабис и ще се радвам да дам на моите украински колеги цялата важна методологична и практическа помощ", казва Иля Резник, невропсихиатър от Израел.

По думите му канабисът има четири основни функции: релаксира, успокоява, подобрява апетита и съня, облекчава негативните емоции и преживявания, негативните спомени, облекчава посттравматичните преживявания. Има и аналгетичен ефект, което е допълнителен важен фактор.

"За пациенти със синдроми на силна болка канабисът не е първа линия на лечение, но е важно допълнение към лечението на пациенти със синдроми на хронична болка", казва той.