Медицинският канабис отдавна се използва за лечение на симптоми, свързани с вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) (хронична болка, гадене, умора и др.). Съществуват обаче доказателства, че канабисът може да спре прогресията на болестта.

Група изследователи от щатския университет в Луизиана публикуват проучване в списанието "СПИН изследвания и човешки ретровируси". Резултатите от проучването показват, че канабисът, по-специално тетрахидроканабинолът (THC), може да помогне в борбата срещу ХИВ.

Изследователите разследват THC, ХИВ / СПИН при примати

За съжаление много са хората, които са ХИВ-позитивни. Това е бавно репликиращ ретровирус, който атакува имунната ви система. Той причинява синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), когато е оставен без лечение.

Използвайки маймуните като модели, изследователите проучили потенциалната роля на канабиса при лечението на ХИВ. Те третирали група инфектирани примати с до 0,64 mg / kg тетрахидроканабинол (THC) на ден в продължение на 17 месеца.

Изследователският екип изследвал стомашната тъкан от маймуните, лекувани с THC, както и група инфектирани примати, които не са получили лечение.

Според резултатите от тях, вирусът е постигнал значително по-малко увреждане в групата на THC дозираните в сравнение с контролната група.

Водещият автор д-р Патриша Молина, която публикува подобно проучване през 2011 г., обяснява: "Тези открития разкриват нови механизми, които потенциално могат да допринесат за канабиноид-медиирана болестна модулация".

Разбира се, това не е първото проучване, с което се стига до заключението, че канабисът може да се бори с прогресията на ХИВ. Проучване, публикувано през 2012 г., установява, че активирането на СВ2 рецепторите може да помогне за борбата с вируса при пациенти със СПИН в късен етап.