"Пушенето на канабис, дори за дълъг период от време не е опасно за здравето..." Така през 1995г започва уводната статия във водещото британско медицинско списание The Lancet. Дългата история на употреба на канабис от хората също свидетелства за това – около  5 000 години документирана употреба без нито една смърт, причинена от канабис. През същата 1995 година, д-р Лестър Гринспун, почетен професор в Харвардското медицинско училище, който е публикувал много книги и статии за медицинското приложение на канабиса, пише в списанието на Американската медицинска асоциация  (1995):  "Едно от най-големите предимства на марихуаната като лекарство е нейната забележителна безопасност. Няма известен случай на смъртоносно предозиране.

Изчислено на основата на животински модели, съотношението между летална и ефективна доза е 40 000:1. За сравнение, за секобарбитала това сравнение е 3-50:1, за етанола е 10:1. Към марихуаната се привиква далеч по-трудно и е обект на много по-малко злоупотреба от много други лекарства, използвани като мускулни релаксанти, хипнотици и аналгетици.

Основно безпокойство създава ефектът на пушенето върху белият дроб. Канабисовият дим съдържа повече катрани и други частици от тютюна. Количеството което се пуши обаче е много по-малко, особено за медицински нужди; когато марихуаната стане широко признато лекарство, могат да се намерят решения.  В крайна сметка, могат да бъдат разработени технологии за изпаряване на марихуана”

Технологията, която д-р Гринспун си представя през 1995, в момента съществува под формата на „изпарители” , които са широко достъпни в магазините. Скорошни изследвания свидетелстват за тяхната ефикасност и безопасност. Прочетете повече за Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение

В допълнение, фармацевтичните компании са разработили сублингвални спрейове и таблетни форми на лекарството. Пациентите и лекарите намериха други пътища да избягнат евентуалните проблеми, свързани с пушенето, въпреки че дългосрочни изследвания на най-големите потребители в Ямайка, Турция и САЩ не откриват увеличаване на белодробните заболявания или респираторните проблеми. Изследване, продължило 10 години и проведено сред 65 000 пациенти на Kaiser-Permanente сравнява броя на болните от рак сред непушачи, тютюнопушачи и пушачи на канабис  установява, че за тези, които пушат само канабис, рискът да се разболеят от белодробен или друг вид рак е малко по-малък  в сравнение с непушачите. (25)

Подобно проучване, в което 1200 пациента с рак на белият дроб, главата и шията  се сравняват със съответстваща контролна група от здрави хора установява, че дори при  тези, които  са употребили повече от 20 000 джойнта няма повишен риск от рак.

„Най-голямата опасност при използването на марихуна за медицински цели, отбелязва д-р Грийнспуун е това, че използването й не е легално. А това увеличава протесненията и разходите на страдащите хора, принуждава ги да си имат работа с хора които я продават незаконо и увеличава риска да бъдат преследвани от закона”    

До същият извод достигна и доклад на Камарата на Лордовете, който препоръчва промяна на групата на канабиса и декриминализирането на използването му.

Още по темата:
1. Канабисът може да намали употребата на тютюн
2. Канабисът намаля риска от рак причинен от тютюнопушене
3. Изпаряване на канабис - безопасно и ефективно лечение