Употребата на канабис може да бъде, както за удоволствие, така и за лечение, но разделянето на едното от другото не е толкова просто.

Според "Световната здравна организация", канабисът е най-популярната рекреационна субстанция в целия свят. Въпреки това, за разлика от много други рекреационни субстанции, в същото време билката е широко разпространено лекарство.

Този факт, заедно с легалният статус на растението, е довел до много голямо объркване между разликите в употребата на медицински и рекреационен канабис.

Ако искате да си разясните този въпрос, ето някои неща над които е хубаво помислите:

1. Най-ранното доказателство за употреба на канабис за медицински цели

Критиците често спореят, че медицинските свойства на билката са преувеличени от хора, които просто искат да се забавляват. Но тези техни твърдения мноооого са далеч от истината...

Фактически, най-ранните данни за билката идват от древни китайски и индийски медицински дневници, в които растението е описано като лекарство с много предназначения. Някои от тези предназначения, като например артрит и болкоуспокойтелно, представляват едни от най-често срещаните причини канабиса да бъде предписван днес в 21-ви век.

Подобно на техните предци, все повече днешни доктори започват да твърдят, че мястото на билката е задължително в модерната медицина.

2. Някои видове канабис могат да ви "напушат"



Фиг.1 - Тетрахидроканабинол


Вярно е, че доста от хората употебяват билката с цел да се отпуснат и забавляват и точно за това растението е категоризирано като "рекреативна субстанция". Реално погледнато, така нареченото "напушване" е причинено от една единствена съставка в растението наречена Тетрахидроканабинол или ТХК.

ТХК въздейства върху различни части на мозъка, създавайки чувство за еуфория и удоволствие. ТХК също така стимулира апетита и съня и е добре познат като "усилвател" на определени чувства на мирис, вкус и температура.

През последните десетилетия способните градинари са успели да доведат нивата на ТХК до небесата, поради изискванията на рекреационните потребители. И въпреки всичко това (включително създаването на концентрати) не предполага опастност за живота.

Но въпреки, че употребата на сортове с по-високо съдържание на ТХК може да е забавно за някои хора, докторите вярват, че това усещане познато като "напушване", може да е полезно и за медицинските потребители. Например, еуфорията може да има желателен ефект върху пациенти претърпяващи палиативно лечение или страдащи от хронични болки.

3. Други сортове канабис НЕ "напушват"


Фиг.2 - Канабидиол


Обратно на тезите на "професорите без покритие", науката показва, че не всички сортове канабис са психоактивни! С други думи, някои сортове просто няма да ви "напушат", колкото и килограма от тях да изпушите.

Тези сортове притежават ниско съдържание на ТХК. Но за сметка на липсата на психоактивност, те притежават завишени количества от другите канабиноиди в растението - например Канабидиол.

Поради своето свойство да "не напушва", канабидиолът е получил много голямо внимание в света на медицината и хранителната индустрия. Например, коноп с високо съдържание на КБД се смята за много по-удачно решение в определени сутиации, като например лечение на деца.

Изследвания показват как сортове с високо съдържание на КБД имат много сериозно медицинско приложение. Наскоро, множество изследвания показаха как сортове с преобладаващо КБД са перфектни за лечението на шизофрения и редки форми на епилепсия.

4. Рекреационната употреба може да е признак за нещо друго

Рекреационната употреба на субстанции е обект на дебат сред много здравни специалисти и законодатели. До ден днешен, много хора не могат да се съгласят, че употребата на субстанции може да се третира като престъпление или здравен проблем.

Но щом става въпрос до личната употреба на субстанции - били те легални или не - е много важно да сме наясно за нещо наречено - самолекуване. Самолекуването се случва, когато някой използва субстанция за терапевтични нужди без професионално наблюдение.

Хора, които се самолекуват много често не са наясно, че тяхната употреба е свързана с неосъзната медицинска диагноза. В случаят на канабиса, това може да е широк списък със 'смущения', включително по-трудно забелязващи се състояния като безсъние и депресия. Тези хора могат да считат своята употреба на билката като рекративна, а не медицинска.

След като канабисът остава забранен в много страни по света, неговата употреба най-вече се извършва без знанието на лекуващ лекар. Това единствено и само може да повиши шанса някой да се лекува самостоятелно, без допитване с квалифицирано лице.

ПС - Заповядайте видео на Арнолд Шварценегер, познат още като Бат Арни, употребяващ канабис с цел забавление, след като печели "Мистър Олимпия" 1975 година.