(Австралия) Според нов закон, който стана ефективен в неделя, собствениците на фирми ще могат да кандидатстват за издаването на лиценз, който ще им разреши да култивират и произвеждат канабисови продукти за медицински цели или за нуждите на научни изследвания.

Здравният министър Сюзън Лей сподели, че промените ще дадат на пациентите и докторите безопасен достъп до надежден и легален източник на канабис за медицински цели.

"Тези законови промени, също така, разрешават доставките на готови канабисови продукти от други страни", добави министъра. Тя също наблегна на това, че тези промени все пак не декриминализират рекреационната употреба на растението.

Кандидатите за лиценз трябва да преминат определени проверки за сигурност и да спазват стриктни изисквания. Лицензите ще се раздават от индивидуалните щати, а общините ще имат последната дума.

През февруари министър Лей сподели: "Това е важен ден за Австралия и многото поддръжници водили дълга и тежка битка със стигмата около медицинското приложение на растението", споделя здравният министър Лей. "Медицинските лица трябва да имат възможност да предписват канабис с медицинско качество на свойте пациенти, когато намерят за нужно". [02.2016]