Фолиева киселина (витамин В9)

От съществено значение за много функции в човешкия организъм, включително производството на кръвни клетки и клетки, които се намират е храносмилателния тракт. Този витамин е особено важен по време на периоди на бързо клетъчно деление и растеж, тъй като фолатът е необходим за създаването и поддържането на нови клетки, както и за синтеза на ДНК и РНК. Фолиевата киселина е също от съществено значение за предотвратяването на дефекти на нервната тръба на плода през първите няколко седмици от бременността.

Тиамин (витамин В1)

Играе важна роля в енергийния метаболизъм на всички клетки. Тиаминът подпомага превръщането на въглехидратите и аминокиселините в енергия и е от съществено значение за правилното функциониране на сърцето, мускулите и нервната система.

Рибофлавин (витамин В2)

Част коензими активни в енергийния метаболизъм на всички клетки. Също така е от съществено значение за растежа на тялото, размножаването, производството на червени кръвни клетки и поддържа нормалното зрение и здравето на кожата.

Ниацин (витамин В3)

Участва в енергийния метаболизъм на въглехидрати, мазнини и протеини. Подпомага функционирането на храносмилателната система, нервната система и превръщането на храната в енергия за нормален растеж и развитие.

Витамин В6

Помага при производството на антитела в имунната система, спомага за поддържането на нормалната нервна функция. Необходим е за метаболизма на аминокиселините и мастните киселини. Витамин В6 помага за синтеза на хемоглобин и невротрансмитери (комуникационна молекула на мозъка). Витамин В6 помага за регулирането на кръвната захар и е от решаващо значение за развитието на мозъка и нервната система на плода.

Витамин Е

Той е антиоксидант и служи като основна защита на организма срещу окислително увреждане. Той образува част от клетъчната мембрана на червените и белите кръвни клетки и предпазва полиненаситените мастни киселини. Витамин Е също е от решаващо значение за нормалното развитие на нервите.

Калций

Калцият е важен за формирането на костите и зъбите. Той помага за поддържане на нормално кръвно налягане и играе съществена роля в съсирването на кръвта. Калцият е необходим за мускулно съкращение и за нормален пулс.

Калий

Подпомага растежа и поддържането на организма. Калият помага за поддържането на нормален воден баланс между клетките и телесните течности, електролитен баланс, клетъчна цялост и е от решаващо значение за поддържане на сърдечния ритъм, правилната функция на сърцето, предаването на нервните импулси и свиването на мускулите.

Фосфор

Заедно с калция е от жизненоважно значение при формирането на костите и зъбите. Той е част от молекулата на фосфолипидите, които са основни компоненти на клетъчните мембрани. Фосфорът е част от ДНК и РНК на всяка клетка. Той е от съществено значение за растежа и обновяването на тъканите и спомага за поддържането на киселинно-алкалния баланс на клетъчните течности.

Магнезий

Подпомага усвояването на калций и калий в организма. Магнезият също участва в минерализацията на костите, активира витамини от група В, действа като нервен и мускулен релаксант и осигурява съсирване на кръвта. Магнезият също участва в синтеза на протеини и е отговорен за освобождаването и използването на енергия от хранителни вещества.

Мед

Необходим за усвояване и съхранение на желязото, образуването на колаген (съединителна тъкан). Медът помага за снабдяване на тялото с кислород и е необходим за развитието на мозъка и комуникацията на нервните клетки.

Желязо

Основен компонент на хемоглобина и миоглобина, които са отговорни за пренасянето на кислород в кръвта и мускулите. Желязото е необходимо в телата ни, за да създава нови клетки, аминокиселини, хормони и невротрансмитери. Желязото също е важно за ензимната активност в енергодобивните пътища и участва в производството на АТФ (аденозинтрифосфат) енергийния източник на организма.

Цинк

Подпомага ензимната активност във всичките ни клетки. Цинкът също подпомага протеиновия, мастния и въглехидратния метаболизъм и подпомага имунната система, растежа, развитието и размножаването, зарастването на рани, здравата кожа, ноктите и очите.

Манган

Работи с различни ензими за улесняване на телесните процеси. Той участва в образуването на съединителна тъкан, кости, съсирване на кръвта и репродуктивни хормони. Манганът също е необходим за нормалната функция на мозъка и нервите.

Линолова киселина (Омега-6)

Играе решаваща роля в мозъчната функция и нормалния растеж и развитие. Той също така помага за стимулиране растежа на косата, поддържа здравето на костите, регулира обмяната на веществата и поддържа репродуктивната система.

Линоленова киселина (Омега-3)

Благоприятен за здравето на сърцето и поддържа имунитета. Омега-3 намалява възпалението в много тъкани на тялото, включително артериите на сърцето. Тя има решаваща роля в мозъчната функция и растежа и развитието.

Фибри

Помагат за насърчаване на нормалния холестерол в кръвта, регулира кръвната захар и поддържа здравословна функция на червата. Те също помагат за поддържането на здравословно телесно тегло чрез увеличаване на усещането за пълнота.