Повечето хора, които отглеждат или четат списания за канабис са доста запознати – и някои направо обсебени – с тези смолисти израстъци известни като трихоми. Може да сте прочели, че лепкавото покритие от трихоми е дом на активните съставки в канабиса – нещата които ви „вдигат“ и има всичките медицински ползи – тетрахидроканабинол (THC), канабидиол (CBD), и други канабиноиди. Но замисляли ли сте се някога, какво точно правят трихомите за канабиса или с каква биологична цел служат?

    Еволюция на Трихомите

    В природата, само силните оцеляват и според хипотезата на биолози гласи, че трихомите са еволюирали като защитен механизъм на конопеното растение срещу редица потенциални врагове. Трихомите, от гръцката мисъл „растеж от коса“, действа като еволюционен щит, предпазвайки растението и неговите семена от опасностите на околната им среда, позволявайки им да се възпроизвеждат. Тези адхезивни филизи образуват защитен слой срещу нападащи насекоми, предотвратявайки им да достигнат повърхността на растението. Химикалите в трихомите прави канабиса по-малко вкусен за гладни животни и могат да възпрепятстват растежа на някои видове гъбички. Смолата също помага да се предпази растението от силен вятър и ниска влажност на въздуха, и действа като естествен протектор в защита срещу UV-B лъчи. Но тъй като трихомите съдържат еуфорични свойства привличащи за хората, то може би човека е имал най-голямо влияние върху развитието на растението през многото години от благоприятни щамове, които постоянно произвеждат повече от тези лигави смолисти глави.

    Видове трихоми

    Трихомите растат в различни форми и размери на много видове растения. Канабиса е развил три основни типа (от NationMaster Encyclopedia):

  1. Луковични (Bulbous): Този вид е най-малкият (15 до 30 микрометра). От една до четири клетки съставят „основата“ и „стъблото“, и една до четири клетки съставят „главата“ на жлезата. „Главистите“ клетки създават секрет от смола, вероятно канабиноиди и сродни съединения, които се натрупват между клетките на главата и кутикулата. Когато жлезата узрява, а издатина като зърно може да се образува върху мембраната от натиска на натрупаната смола. Луковични жлези се наблюдават разпръснати по повърхностите на надземните части на растението.
  2. Главист сесил (Capitate-Sessile):  Вторият тип жлеза е по-голям (25 до 100 микрометра) и по-многобройни от луковичните жлези. Наричат се главист, което означава, че имат кълбовидно-образна глава. При незрелите растения, главите лежат хоризонтално, като изглежда, че нямат стъбло и са наречени главист сесил. Те имат стъбло, което е една клетка високо, въпреки че не може да бъде видимо под кълбовидната глава. Главата се състои обикновено от осем, но може и до 16 клетки, които образуват конвексена розетка. Тези клетки секретират канабиноиди и сродни съединения , които се натрупват между розетката и външната мембрана. Това придава сферична форма.
  3. Глависто-стъблен (Capitate-Stalked): Канабиноидите са най-често срещани в глависто-стъблени жлези, които се състоят от ред секретни кръгови клетки 

    Канабиноиди

    Канабиноидите са група от химични съединения, които се срещат по естество се срещат в канабиса, първоначално открити през 1940-те. Когато се консумира от хора, химикалите се свързват към CB1 и CB2 канабиноидните рецептори в мозъка и тялото, причинявайки еуфория и други ефекти. Най-широкото определение включва три основни типа: фитоканабиноиди, които се явяват по уникален начин в канабиса; ендогенни канабиноиди, произведени от телата на хора и други бозайници, птици, риби и влечуги; и синтетични канабиноиди, които са свързани съединения, произведени в лаборатории. Канабиноиди участващи в канабиса са THC, CBD, канабинол (CBN), канабихромен (CBC), канабигерол (CBG), и тетрахидроканабиварин (THCV).

    В трихома

    THC и други канабиноиди се произвеждат само в едно място на канабиса: в главите на трихомите. Как се случва това? Органели произведени от растението Вакуоли (Vacuoles) – което съдържа феноли, химично съединение подобно на алкохол и друг вид органели, наречени пластиди – съдържащи въглеводороди, наречени терпени, си проправят път нагоре в стъблото на трихома и се съчетават в секретната кухина, във влакнест мат. Този концентриран мат е облъчван от UV-B вълни, причинявайки създаването на канабиноиди. Тъй като всички от психоактивните съставки са произведени в трихома, тези малки смолисти влакна от дълго време са били търсени от хашиш и маслени производите и могат да бъдат отделени от растението и придобивани по най-различни начини.

    Потентност и Трихоми

    Много медии и политици казват, че потентността на днешния канабис се е увеличила драстично през последните 30 години, твърдейки, че съдържа измежду 10%-40% THC. Повечето са съмнителни твърдения, като е съвсем очевидно, че една проба от билково растение не се състои от дори наполовина THC, но все още има много дебати по въпроса с класификацията по потентност. Едно нещо е сигурно; интензивното производство на трихоми не означава непременно по-висока потентност, тъй като смолата в трихомите не гарантира съдържанието на високи нива THC и други активни съставки. Някои спекулират, че нивата на проценти се отнасят към количеството от THC в маслата произведени в смолистите жлези, но нови изследвания показват, че канабиноиди, различни от THC имат отличителни ефекти върху функциите на мозъка и съответно причиняват различни ефекти върху човешките когнитивни и психиатрични симптоми. Това прави измерването на потентността или силата на канабиса много трудна, тъй като различни комбинации от канабиноидни нива могат да предизвикат различни видове стимулации.

    Сухо пресоване

    Има много начини да се отделят трихомите от растението, за да се направи хашиш, течно и гъсто масло, или да се пуши директно като сухо пресован „kief”. Фини мрежи и продукти като BubbleBags подпомагат в процеса на извличане. Когато става дума за сухо-пресовани трихоми, много е трудно да се отделят напълно смолистите глави от стъблото и остатъчните отпадъци от растението.