Оказва се, че пушенето на канабис намаля треперенето и болката и спомага за сънят сред пациенти болни от Паркинсон, докладват изследователи от Израел.

Като цяло, резултатите на пациентите по скалата на Стандартната Паркинсонова Рейтингова Система (Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS)), са средно 33 преди да са пушили канабис в лабораторни условия и е средно 24, 30 минути след като са пушили, д-р Рут Джалдети от Университета в Тел Авив, Израел, докладва пред Международния Конгрес на болестта на Паркинсон и двигателни проблеми.

"Ние не само видяхме подобрение в треперенето при тези пациенти, но също така и в здравината и брадикинезията", Джалдети казва пред MedPage днес. "Бих препоръчала използването на канабис за моите пациенти в краен случай, ако нищо друго не работи за тях или ако изпитват някаква болка."

Медицинският канабис е легален в Израел, за лекуването на Паркинсон, обясни Джалдети. "Всички, от тези 20 пациента, са употребявали канабис редовно преди да ги изследваме. Те са тествани без да са пушили скоро и 30 минути след като са пушили." Пациентите са на средна възраст от 66 години и са били диагностицирани с Паркинсон от около средно 7.5 години.

Преди пушенето, 20 от пациентите са били със среден резултат на треперене от 7.5, но 30 минути след това този резултат е паднал до 3.5, казва доктора. Резултата при здравината се е намалил от 7.4 до 6.4. Резултата при брадикинезията се е намалил от средно 13.2 до средно 8.6.

"Пациентите споменават, че облекчението от пушенето е с времетраене от 2 до 3 часа."

От както през 1996, Калифорния разреши употребата на медицински канабис, 17 други щата и окръг Колумбия също разрешават употребата. Но, положението е различно щом се намеси Федералния закон, въпреки че администрацията на Обама даде знак, че изпълнението на федералната забрана в щати, които са легализирали не е приоритет на правителството. Канабисът е легален за медицинска употреба в Канада, Испания, Португалия, Франция, Чехия, Израел и много други страни.

д-р Карин Гмитерова, професор по неврология в университета в Братислава в Словакия, каза пред MedPage: "Има общество от пациенти, които споделят тяхния опит в използването на алтернативни способи за медицина. Хората в Чехия са по-опитни в употребата на билката и докладват, че тя найстина помага."

"Това няма да замени леводопа, разбира се," продължи Гмитерова, която не е участвала в изследването. Въпреки това, "Намаляването на UPDRS резултата, който виждаме тук е не само статистически значим, но това е клинично важен, както добре."

"Когато докторите немогат да помогнат на пациентите, те ще намерят други методи на лечение чрез интернета, членове на семейството или приятели" добави тя.

Джалдети казва, че изследователите "са отделили повече внимание на здравината и брадикинезията. Под въздеиствието на канабисът, пациентите са видяли подобрение във финните моторни умения. Не видяхме подобрение в походката и позата. Съмняваме, че увеличавайки размера на изследването, ще видим подобрение в тази сфера."

В допълнение, всички пациенти от изследването са били вече на медикаменти за болкоуспокояване, но тези терапии не са давали нужните резултати и облекчение. "Видяхме драматично намаляне на болката при нашите пациенти и по-добър сън. Без болка, пациентите спят по-добре."