Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира марихуаната за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за нейното отглеждане и производство. Вече са предоставени два лиценза, а до края на годината ще бъдат издадени още 12. 

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса и Коринт. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да привлекат инвестиции от около 185 млн. евро. "Има огромен интерес, основно от Канада и Израел", заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас.  

"Първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ", посочи Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки, че властите нямат точни данни. 

"Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система", обясни здравният министър Андреас Ксантос.

Няколко държави, включително Великобритания, Германия, Италия и Дания, вече разрешават предписването на лекарствен канабис, а през юни Канада стана втората страна в света, след Уругвай, която легализира напълно марихуаната.