Европейския съюз одобри първото лекарство, произведено от канабис. Лекарственият продукт е предназначен за хора, страдащи от две редки форми на епилепсия. Решението важи за всички 28 държави от ЕС, включително в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, информира BBC.

Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата и ЕК са одобрили Epidyolex като вариант за лечение на деца над две години със синдром на Драве и синдром на Ленъкс – Гасто – трудно лечими състояния, които могат да причинят множество гърчове на ден.

Пациентите, които страдат от тези заболявания, са резистентни към одобрените антиепилептични лекарства. 

Новият лекарствен продукт ще се използва в комбинация с друго лекарство за епилепсия, наречен клобазам. Лечението може да бъде предписано само от лекари специалисти при ограничен брой обстоятелства, при които други лекарства не са ефективни.

Съставът на медикамента се състои от канабидиол, една от стотиците молекули, съдържащи се в марихуаната, и по-малко от 0,1% тетрахидроканабинол - психоактивен компонент. Производителите на лекарството имат собствена плантация за отглеждане на канабис във Великобритания. Марихуаната се отглежда в стъклени оранжерии, което цели да осигури еднаквост в генетичния състав на растенията, които се преработват в течен разтвор канабидиол.