Ново изследване публикувано в Националния Институт по здравеопазването е открило, че натуралният канабис е много по-ефективен от базираните на канабис фармацевтични лекарства.
 
"Канабиноидите, включително тетрахидроканабинол и канабидиол, са едни от най-важните активни съставки в растението канабис. През последните години, лекарства базирани на канабиноиди станаха достъпни за пациенти в множество страни, под вида на фармацевтични продукти и като натурално растение (канабис). Въпреки, че в момента има голямо изискване за терапевтични продукти базирани на канабиноиди, специфично за симптоматично облекчаване на хронични заболявания, терапевтичните ефекти на различните базирани на канабис лекарства са сравнени директно само в няколко 'официални' клинични изследвания."
 
В това изследване са участвали 953 пациенти от 31 държави, правейки го "най-голямото интернационално изследване върху широк спектър потребители на канабиноидни лекарства" проведено досега.
 
Според резултатите, билковите не-фармацевтични, базирани на канабиноиди лекарства са получили по-висока оценка от участниците, от колкото фармацевтичните, изолирани или синтезирани, канабиноиди. Тоест създаденото лекарство в химична лаборатория, не успява да достигне лечебните свойства на натурално лекарство, което всеки може да отглежда в двора/терасата си. И това е напълно логично - има ли смисъл да синтезираме и изолираме съставките на едно растение и да даваме луди пари за лекарства, като природата ни го предоставя в чист и натурален вид?
 
Изследователите заключват: "Събраните данни могат да бъдат полезни за по-нататъшно развитие на безопасни и ефективни лекарства базирани на растението канабис и неговите канабиноиди."
 
Изследването може да видите тук.