Всеки сорт канабис има свой собствен ефект и аромат. Този уникален подпис е не само резултат от канабиноиди, но и на по-малко известните молекули: флавоноиди, терпени и терпеноиди.

Някои щамове са седативни, някои енергизиращи, някои заковават вашия дух в земята от еуфория, други действат като естествено болкоуспокояващо, някои разливат кофа от вдъхновение в съзнанието, а  други предоставят по малко от всичко. Но, не само канабиноидите са отговорни за тези различни ефекти - по-малко известните молекули, известни като флавоноиди и терпеноиди играят значителна роля в цялостната картина на аромата и ефекта на сорта коноп.

Често, цялостното качество на щама се измерва според съдържанието на ТХК-тетрахидроканбинол (най-известният канабиноид), и разбира се, няколко дръпки от сорт с високо съдържание на ТХК е в състояние да ви изстреля. Този факт обаче разкрива, че подхода към канабиса е прекалено фокусиран върху едно единствено съединение – психоактивното ТХК. Същата тази фиксация може да се забележи и в рамките на фармакологичния пейзаж, манията с „активната съставка.“ Независимо дали това е ТХК или витамин C - голяма част от медицината през последния век се гради върху идеята да се изолира активното съединение и да се „източи“ от естествената му среда. И има добри причини за това; то дава възможност за по-прецизно дозиране и стандартизация на качеството. Проучванията са по-лесни когато се изследва само едно съединение, изрязано от останалите сложни природни системи. Накрая, изолирането на активните съединения, дава възможност за процеси, които да се превърнат в печеливши, което е много по-трудно да бъде постигнато с естествени препарати.

Всички ценители са единодушни обаче, че добрият канабис е много повече от просто ниво на ТХК. В този момент, канабиноидите са най-добре известни заради този канабиноид, КБД (канабидиол) е на този етап втората най-важна активна съставка. Това, което този подход крие обаче е, че изкусителният сорт представлява сложен баланс между всичките съставки на растението, а не процент на изолирано съединение. Това е особено вярно в случая на едно много сложно растение като канабиса, който произвежда над 220 съединения. Около 85 от тях са канабиноиди, други 120 са така наречените терпени и около 20 се наричат флавоноиди.

Флавоноиди
Уникалният аромат и вкус на сорта канабис се произвежда в част от неговите флавоноиди, ароматните молекули. Някои флавоноиди, като кверцетин, лутеолин и кемпферол, естествено се появяват в много и различни растения. Флавоноидите, които са уникални за канабиса се наричат ​​канафлавини, като те не просто ухаят приятно, те са фармакологично активни. Например, канафлавин А е установено, че  намалява възпаленията чрез инхибиране на възпалителната молекула PGE-2, а това го прави около 30 пъти по-ефективно от аспирина.

Подобно на канабидиола, флавоноидите също модулират ефектите на ТХК. Чрез сложни биохимични механизми, флавоноидите взаимодействат по много различни места в тялото. Някои взаимодействат с естрогенните рецептори, други действат като мощни антиоксиданти или инхибират ензимни процеси.

Терпени и терпеноиди
Терпените се срещат естествено и изобилно при хора, растения и животни, често, за да възпрат паразити. Подобно на флавоноидите, терпените също излъчват силна миризма и вкус. Терпените са летливи молекули, които се изпаряват лесно и допринасят за аромата на съцветията. Изследванията откриват, че терпените са психоактивни и допринасят за цялостния ефект на щама. Те показват широк спектър от ефекти, включително седация, анти-тревожност, противовъзпалително действие и много други. Може би е изненадващо за някои, но до 30% от конопения дим се състои от терпени и терпеноиди.

Разликата между терпени и терпеноиди е, че терпените са въглеводороди, а терпеноидите се състоят от допълнителни функционални групи. В природата, въглеводороди като терпените често са градивни елементи за по-големи и по-сложни молекули, такива като стероиди, пигменти и витамини. В канабисът, терпените и ТХК споделят биохимичен прекурсор, геранил пирофосфат, който се развива в смолистите жлези на растението, а след това се развива в канабиноиди и терпени.

Също като много други силно ухаещи цветя и растения, канабисът развива тези терпени, за да привлича полезни насекоми и да отблъсква хищниците. Много фактори, включително климата, времето, нивото на зрялост на растението, използваните торове, вид на почвата, в която  растението расте и дори момента на деня оказват влияние върху развитието на терпени в конопа.

Голямото разнообразие от аромати в щамовете канабис вече е впечатляващо, но най-интересното свойство на терпените, е способността им да си взаимодействат с други активни съединения в растението. Терпените могат да влияят колко ТХК преминава през кръвно-мозъчната бариера. Влиянието им достига чак дотам, че да регулира невротрансмитери като допамин и серотонин, като променя скоростта им на производство и разлагане, тяхното движение и наличността на рецептори.

Макар и над 100 различни терпени и терпеноиди да са идентифицирани в канабиса, по-долу се обобщават някои от най-известните. Ето кратък списък на някои терпени, техния аромат и лечебни ползи.

Борнеол
Аромат: пикантен, ментолов, камфор;
Ефекти: успокояващ;
Медицинска стойност: използва се в традиционната китайска медицина като мокса, също така за намаляване на стреса;
Също срещан и в: канела, галанга, и пелин.
Щамове с високо съдържание на борнеол: The Church, Diamond Girl, Green-O-Matic.

Карен
Аромат: сладък, кедър, остър;
Ефекти: неизвестно;
Медицинска стойност: в ароматерапията се използва, за да изсъхне излишната течност, сълзи, хрема, излишен менструален поток и изпотяване;
Също срещан и в: кедър, бор, розмарин;
Щамове с високо съдържание на карен: El Niño, Lemon Skunk, King’s Kush.

Кариофилен
Аромат: пикантен, топъл, сладък, дървесен;
Ефекти: неизвестно;
Медицинска стойност: противовъзпалително и обезболяващо. При високи дози калциев и калиев йонен канален блокер. Едно от съединенията, които допринасят за пикантността на черния пипер;
Също срещан и в: черен пипер, хмел, лавандула, розмарин, карамфил, риган;
Щамове с високо съдържание на кариофилен: Arjans Haze #2, Super Silver Haze, Neville’sHaze.

Евкалиптол
Аромат: пикантен, ментов, камфор;
Ефекти: центриращ, балансиращ и стимулиращ;
Медицинска стойност: потиска кашлицата, антибактериален;
Също срещан и в: розмарин, градински чай, пелин, босилек, чаено дърво, камфор;
Щамове с високо съдържание на евкалиптол: Kings Kush, ChemDawg, Bubba Kush.

Лимонен
Аромат: кисел, цитрусов (лимон, портокал, грейпфрут);
Ефекти: освежаващ;
Медицинска стойност: антибактериален, противогъбичен, анти-канцерогенен, повдига настроението;
Също срещан и в: цитрусови плодове, розмарин, мента;
Щамове с високо съдържание на лимонен: OG Kush, DamnSour, Diamond Girl, Super Lemon Haze, Jack The Ripper,Lemon Skunk.

Линалол
Аромат: сладък, цветист, цитрусов, бонбонен;
Ефекти: освежаващ, седативен;
Медицинска стойност: помага при тревожност, повдига настроението;
Също срещан и в: над 200 растения като лавандула, джоджен, палисандрово дърво, цитрусови плодове, брези, дори и някои гъби.
Щамове с високо съдържание на линалол: Amnesia Haze, Grape Ape, G-13, Lavender, Deep Purple, LA Confidential.

Мирцен
Аромат: сладък, плодов, зелен вегетативен, тропически, земен;
Ефекти: релаксиращ;
Медицинска стойност: антимикробен, антисептичен, болкоуспокояващ, антиоксидантен, анти-канцерогенен, повдига настроението;
Също срещан и в: манго, хмел, лимонова трева, мащерка, гуава, лаврово дърво, върбинка и мерсия;
Щамове с високо съдържание на мирцен: White Rhino, Sweet Mango Autoи K. Train, El Niño, Skunk #1, White Widow.

Пинен
Аромат: боров;
Ефекти: ментален фокус, бодрост, подобрява паметта, противодейства на някои от ефектите на ТХК;
Медицинска стойност: бронходилататор, помага при астма, действа антисептично, антибиотик, репелент за насекоми;
Също срещан и в: борови дървета, розмарин, босилек, магданоз, копър;
Щамове с високо съдържание на пинен: Trainwreck, Cheese, ChemDawg, Super Critical, Jack Herer, Bubba Kush, Super Silver Haze.

Терпинеол
Аромат: сладък, цветен, цитрусов, люляк;
Ефекти: силно физически релаксиращ;
Медицинска стойност: неизвестно;
Също срещан и в: ябълков цвят, портокали;
Щамове с високо съдържание на терпинеол: Money Maker, White Rhino, Superbud.