Продажбите на легализирана марихуана в САЩ са се увеличили с 30% през 2016 г., а прогнозите сочат, че индустрията може да се разрасне до пазар на стойност 20,2 млрд. долара в Северна Америка в следващите четири години, показва проучване на Arcview Market Research, публикувано в MarketWatch.

Продажбите на канабис се очаква да растат с годишен темп от 25% - от 6,7 млрд. долара през 2016 г. до 20,2 млрд. долара през 2021 г., показват данните от изследването. Подробни данни за пазара на марихуана се очаква да излязат през февруари.

Докладът се базира на данни на Националния институт за злоупотребата с наркотици в САЩ, като в същото време анализира нарастващия брой щати, които легализират канабиса и бъдещото въздействие от това върху пазара като цяло. 

„Единствените индустрии, при които съм виждал годишните разходи да достигат 5 млрд. долара и след това да нарастват с 25% годишно през следващите пет години, са кабелната телевизия през 90-те години и широколентовият интернет през 2000 г.“, коментира Том Адамс, главен редактор на Arcview.

Пазарът на марихуана може да се окаже по-голям от очакванията. Анализатори от Cowen Washington Research Group обявиха през септември, че легализираната марихуана може да бъде индустрия за 50 млрд. долара в САЩ до 2026 г. Тази прогноза се основава на предположението, че марихуаната за развлекателни цели ще бъде законна в цялата страна дотогава.

Други експерти от индустрията предполагат, че узаконяването на канабиса във всички щати може да отнеме между четири и осем години.

В Колорадо, Вашингтон и Орегон, трите най-големи пазара за позволена от закона марихуана, разходите за потребление отчитат ръст от 62% през септември, след като се удвоиха през 2015 г.