От древността до днес конопа е имал над 25 000 различни приложения, вариращи от производство на бои, хартия, банкноти, храна, строителни материали, до създаването на биодизел и моторни екомасла. Производството на тъкани и дрехи от коноп датира няколко хилядолетия пр. н. е.

Първите документирани сведения за медицинското приложение на растението са намерени в медицински текстове при археологически разкопки от 2737 год. пр. н. е.

В недалечното минало дедите ни са носели груби дрехи от коноп – конопени ризи, чорапи, потури, калпаци, пояси, фустанели, сукмани и други.

Те рядко са страдали от модерните болести на нашата цивилизация. По онова време остеопорозата, артрозите, артритите, изкривяванията на гръбнака, шиповете (остеофити), неврити и много други са били рядко срещани страдания. Причините за сегашното зачестяване на тези болести са сложни и комплексни, но несъмнено конопеното влакно в миналото е изиграло съществена роля за профилактиката на тези и редица други заболявания.

През последното десетилетие интересът към природните методи на лечение рязко се повиши. Доказали през вековете своята ефективност, методите на народната медицина намират все повече привърженици сред населението.

Лечебно действие на конопеното въже

Въздействието върху биологично-активни точки на човешкото тяло с цел благоприятно повлияване на редица остри и хронични заболявания е лечебна процедура, използувана от дълбока древност и в различни варианти. Широко известен пример в тази насока е използуването на специални игли за акупунктура (иглотерапия), чиято история е с давност повече от пет хилядолетия и е може би най-често използуваният лечебен метод в китайската медицина. Напоследък приложение намират и други физични фактори, използувани като дразнители на биологично-активните точки – напр. точков масаж, електропунктура.
 
Конопеното въже има предимството, че при него се избягва както нарушаване целостта на кожата, така и грубото механично дразнене и свързаните с него неприятни усещания. Освен това прилагането на продукта не изисква познаването на биологичноактивните точки – той просто се поставя върху болното място. Върху кожната повърхност на тялото се проецират лежащи в дълбочина нервно-съдови елементи и проекции на различни вътрешни органи. При дразненето им се задействуват различни реакции с лечебен ефект. Допира на конопеното въже до кожата има информационно, енергийно и биохимично въздействие. Установено е, че в зоната на заболелия орган се променя освен биохимизма, така и енергийното му поле. Чрез своите фини власинки, конопа “отнема” излишното електричество и облекчава страданието. Химичният състав на естественият коноп включва вещества, чието проникване през кожата действа обезболяващо посредством пряко повлияване на биохимичните процеси и блокиране на рецепторите за болка.

Конопено въже може да премахне болката?

Биохимично въздействие на конопеното въже - В зоната на заболелия орган се променя метаболизма и се натрупват “вредни” вещества – медиатори на възпалението и отпадни продукти на обмяната. На тях се дължат подуването, зачервяването, затоплянето и болката. Последната е причина за нарушената функция на органа и временното понижаване на работоспособността на човека. Химичният състав на естествения коноп включва вещества, чието проникване през кожата действа обезболяващо посредством прекъсване биохимичните процеси на възпалителната каскада.

Енергиен ефект на конопеното въже

Броят на влакната на конопеното въже е съобразен с енергийните центрове (т.нар. чакри в източната медицина) и се намира в корелация с елементите на лотоса на Аза на съвременната психология. Начинът на изплитане осигурява регулиране енергийните потоци между човека и космоса. Допълнителната обработка, на която се подлага готовия продукт засилва многократно неговият ефект и значително удължава действието му.

Ефект на паметта от конопеното въже

Хора, използвали конопеното въже един път, при следващото му приложение съобщават за по-бързо и ефективно отзвучаване на симптоматиката. Обяснението вероятно се крие във паметовите възможности на ПНЕИ (психо- невро- ендокринно- имунна) системата. След като вече си е изградила отговор спрямо конопа, при повторния си контакт с него, тя реагира по механизма на “късото съединение”.

Странични ефекти и противопоказания

Не са известни странични ефекти от конопеното въже. При чувствителна кожа е възможно няколкоминутно усещане за дискомфорт, което преминава след минути.

Да се избягва поставянето му върху открити рани, бенки и кожни образувания поради опасност от усложнения на същите във връзка с механичното дразнене. Също така не е желателно използуването му при наличие на кожни заболявания.

 

Интервю с д-р Биволарски относно неговия продукт "Коносан" - източник: http://www.jivotizdrave.bg/index.php?page=article&id=9392

Д-р Биволарски е нарекъл своя стопроцентово чист екопродукт „Коносан”. Разпитах и узнах смайващи подробности – конопено въже на гол кръст са носели не само нашите български деди, но и будистките монаси в Япония и Китай.

- Д-р Биволарски, какво всъщност се крие зад името „Коносан”?
- Наименованието идва от абревиатура на „коноп” и „сано”, което от латински означава оздравявам. Става дума за естествен коноп. Продуктът намира приложение за лечението на широк кръг остри и хронични болестни състояния. Размерите му позволяват лесно прикрепяне към различни части на тялото, а малкият обем и тегло го правят удобен за носене през цялото денонощие.

- Как конкретно конопеното въже се използва от пациентите ви?
- Много просто. Като се увива, завързва или закрепва върху биологично активни точки, рефлекторни кожни зони и заболели органи на костно-ставния апарат и нервно-мускулната система.

- Да продължим с може би най-неудобния въпрос – в какво се изразява патентното право на вашето откритие – нали всеки може да си купи от пазара конопено въже и да започне да се самолекува?
- Преди да добие окончателния си вид, конопеното въже претърпя доста модификации. Бяха изпробвани различни варианти на дължини, ширини, плетки и т.н. Търсенето целеше да се намери „универсална” форма, която да може да се прикрепя бързо, лесно и удобно към всяка част на тялото. В процеса на работата се оказа, че броят на влакната, техният вид и начинът на изплитане оказват съществено влияние върху ефекта от въжето. Анализът на тези различия доведе до подбор на конопени влакна с определени качества и подсказа метод за т.нар. активиране на вече изплетеното въже. Изборът на подходящо влакно и неговото „активиране” увеличават в пъти лечебния ефект.

- На какво според вас се дължи лечебният му ефект върху организма?
- Върху кожната ни повърхност се намират проекции на различни вътрешни органи и лежащи в дълбочина нервно-съдови елементи. При дразненето на тези кожни зони се задействат различни реакции с лечебен ефект. Допирът на конопеното въже до кожата, представяща заболелия орган, променя както биохимичния състав, така и енергийното поле.

- По-конкретно...
- Чрез своите фини власинки конопът “отнема” излишното електричество и облекчава страданието. Химичният състав на естествения коноп включва вещества, чието проникване през кожата действа обезболяващо посредством пряко повлияване на биохимичните процеси и блокиране на рецепторите за болка. Доказан е и съдоразширяващият му ефект върху мозъчните съдове. Част от химическия му състав се използва за антиконвулсант при епилепсия, при заболявания, протичащи с мускулни спазми, при хронично безсъние и болки в гърба, както и при постоперативни болки, глаукома, гадене и повръщане, тумор-асоциирани синдроми, херпес, мигрена. Установени са и различни други негови ефекти - дезинфекционни, антибиотични, антибактериални, обезболяващи и противовъзпалителни.

- Как реагират пациентите на вашия продукт?
- Хората, използвали го веднъж, при следващото му приложение съобщават за по-бързо и ефективно отзвучаване на болката. Обяснението вероятно се крие във възможности на психо- невро- ендокринно- имунната система, която притежава памет. След като вече си е изградила отговор спрямо конопа, при повторния си контакт с него тя реагира по механизма на “късото съединение”.

- Какъв  е начинът му на приложение?
- Въжето се привързва така, че да минава през болезнената област на тялото, без да се пристяга. Носи се директно върху кожата, под дрехите, които му осигуряват допълнителна фиксация към тялото. За постигане на дълготраен ефект е препоръчително да не се сваля, освен по време на къпане. Намокрянето намалява обезболяващия му ефект. Същото се отнася и при смяна на собственика.

- За колко време се постига обезболяващият ефект?
- Той  отслабва постепенно и след 1,5 - 2 месеца е възможно напълно да се преустанови. Това може да се прецени и по изглаждането на фините власинки на въжето, което налага подмяната му с ново.

- Странични ефекти?
- Не са известни. При чувствителна кожа е възможно няколкоминутно усещане за дискомфорт, което преминава след минути.

-  Къде не трябва да се поставя?
- Да се избягва поставянето му върху открити рани, бемки и други кожни образувания поради опасност от усложнения на същите във връзка с механичното дразнене. Също така не е уместно използването му при наличие на кожни заболявания. Използването на продукта не заменя предписаните от лекаря процедури. Затова  не трябва да се преустановява приемът на предписаните медикаменти без консултация с лекар.

- Има ли възрастови ограничения?
-  Не препоръчвам да се ползва от лица до 18-годишна възраст без съгласието на родителите. При употреба на продукта не по предназначение, в това число за игра, причиняване на болка, насилие, усилване на еротични усещания, причиняване на вреди и други, производителят и търговецът не носят отговорност!