В информационния си бюлетин за лекарствата без рецепта (OTCBB:CBIS) Cannabis Science Inc., новаторска компания за биотехнологии в САЩ, разработваща фармацевтични продукти на основата на канабис, със задоволство съобщава, че правителството е оповестило нова информация относно лечението на рак с медицински канабис (марихуана), актуална към 17 март 2011 година, в която в обобщен вид се обяснява, че лечението на рак с канабиноиди надхвърля простото овладяване на симптомите и страничните ефекти, като дава индикации за възможно пряко антитуморно действие.


Резюмето съдържа следната основна информация:


- Канабисът е използван за медицински цели в продължение на хилядолетия, преди да получи настоящия си статут на незаконна субстанция.


- Химичните съставки на канабиса, наречени канабиноиди, активират специални рецептори в човешкия организъм, за да произведат фармакологично действие, по-специално в централната нервна система и имунната система.


- Канабиноидите биха могли да са полезни за третиране на странични ефекти при ракови заболявания.


- Потенциалните ползи от медицинския канабис за болните от рак включват антиеметично действие, стимулиране на апетита, облекчаване на болката и подобряване на съня.


- Макар че липсват съответни проучвания на практическите модели на прилагане, може да се каже, че лекарите на болни от рак пациенти, които предписват медицински канабис, го правят предимно за овладяване на симптомите.


- За разлика от други широко използвани лекарствени средства, канабиноидите се натрупват в мастната тъкан и се отделят бавно от организма (периодът им на полуразпад е 1-3 дни).


- Дори и рязкото прекратяване на приема на канабиноиди не е свързано с бърз спад на плазмените им концентрации, който да предполага тежки или внезапни симптоми на отказване или пристъпи на наркотичен глад.


Д-р Робърт Меламед (Robert Melamede, Ph.D.), главен изпълнителен директор на Cannabis Science, заявява следното: „Както вече оповестихме, едно от най-интересните открития, направени след откриването на ендоканабиноидната система (каквато притежават хората и всички гръбначни животни и която произвежда подобни на съдържащите се в марихуаната химични съединения), е че канабиноидите имат силно изявени свойства да унищожават раковите клетки и да предотвратяват разпространението на метастази. Налице са сериозни научни доказателства от опити върху тъканни култури и животни в подкрепа на мощните свойства на канабиноидите да убиват раковите клетки при смъртоносни ракови заболявания като глиом,белодробен рак,рак на простататаи на гърдата, левкемия илимфоми, както и различни видове рак на кожата.


В момента позицията на федералното правителство за забрана на канабиса представлява пречка пред медицинската общност, като отлага провеждането на жизненоважни клинични изследвания в тази област. Почувствах се доста обнадежден, когато неотдавна видях публикувано на интернет страницата на Националния институт по ракови заболявания (NCI) следното: “При прилагане на интегративна онкология, лекуващият специалист може да препоръча медицински канабис не само с цел овладяване на симптомите, но и поради евентуалното му пряко антитуморно действие.“ Наивно реших, че най-накрая ще се получи официално признание на съвременните научни изследвания, рецензирани от специалисти, които доказват противотуморните свойства на канабиноидите. За съжаление това изявление бе свалено часове след публикуването му, без какъвто и да било коментар.“


Изявлението на д-р Меламед продължава със следното: “Отчаяно се нуждаем от клинично тестване. Cannabis Science работи активно за създаването на условия, които ще позволят да осъществим необходимите клинични изпитвания, за да се потвърдят или отхвърлят многобройните непроверени сведения за възможни лекарства против рак. Те са все по-чести, тъй като в много държави/щати канабисът за медицинска употреба е легализиран. Канабисът е бил използван под разнообразни форми от различни култури в продължение на хиляди години като лекарство, прилагано с успех при множество заболявания. Всъщност според някои библейски преводи канабисът (keneh bosem) дори бил една от съставките на светото миро. Съвременните научни изследвания на канабиса просто представят доказателства в подкрепа на широко разпространената в миналото употреба на лекарства на основата на канабиса за орален прием, която се дължи на успешното му приложение за лечение на редица заболявания.“