Жена е починала вследствие на „свръхдоза” от канабис. Това странно твърдение казва съдебният лекар, провел аутопсията след смъртта на 39-годишната американка. Според него тя е починала, след като вдишала огромно количество тетрахидро канабинол през изпарител (vaporizer), пише The Sun.

Съдебният медик Кристи Монегю от болница „Св. Йоан Кръстител” в Луизиана, твърди „със сигурност”, че причината за смъртта е именно вследствие на свръхдоза от активното психотропно вещество в канабиса. Той е на тази длъжност от 1988 г. и признава, че това е първият такъв случай в практиката му.

Експерти обаче изразяват съмненията си

Те посочват, че количеството ТХК, което е необходимо, за да убие човек, е многократно по-голямо от това, намерено в тялото на 39-годишната жена. Д-р Монегю обаче е категоричен: „Нямаше нищо друго в токсикологичния доклад – никакви следи от други наркотици, никакъв алкохол – нищо. Изглеждаше точно все едно тетрахидро канабинолът е причина за смъртта, защото жената нямаше и никакви признаци за заболявания или инфекции”.

Приятелят на починалата пък твърди, че само няколко седмици преди фаталния ден през февруари т.г., 39-годишната американка отишла на лекар с оплавания от "гръдна инфекция" и затруднено дишане. Лекуващите обаче я отпратили, като й казали, че е добре и може да се лекува само с „народна медицина” и хапчета без рецепта от аптеката.

Говорителят на Департамента по здравеопазване на щата Луизиана също коментира случая. Той казва, че при всички останали смъртни случаи, при които в тялото на починалите е имало следи от ТХК, е имало и други наркотици и/или алкохол. При конкретния случай с 39-годишната жена обаче в кръвта й са намерени 8.4 нанограма ТХК на всеки милилитър.

„Опасните нива, които биха могли да доведат до смърт от предозиране с тетрахидро канабинол, са от 100 до 1000 пъти по-високи”, коментира на свой ред експертът по зависимости проф. Бернард Льо Фол.

Според бившият съветник към Белия дом Кийт Хъмпфрис пък причината за смъртта на жената определено не е "предозиране" с канабис.

„С огромните количества коноп, които се консумират в САЩ ежегодно, е много трудно да си представим, че това е едва първият смъртен случай, ако действително веществото ТХК е токсично. Данните сочат, че само в САЩ канабис се използва милиарди пъти години – не милиони, а милиарди.

Ако предположим, че рискът от смърт е 1 към 1 млн., то това значи, че би трябвало годишно от свръхдоза с ТХК в страната да умират между 1000 и 3000 души. Това, както много добре знаем, съвсем не е така", коментира той