Конституционният съд в Италия се обяви против спорен закон приравняващ канабиса с кокаина и хероина. Решението може да доведе до това около 10 000 души да бъдат освободени от претоварените затвори в страната.

Съдът постанови, законът за „нелегитимен“, без да даде допълнителни подробности.

Действащият закон, приет от бившия министър-председател Силвио Берлускони през 2006 г., е бил обвиняван, че има за цел увеличаването на броя затворници в Италия, като присъдите за продажба, отглеждане или притежание на канабис ефективно са се утроили след приемането му.

Официалните данни показват, че италианските затвори действат отвъд капацитета си - 62 000 затворници, които пребивават в съоръжения, предназначени за настаняване на максимум 48 000.

От Антигона, организация бореща се за правата на затворниците, се твърди, че 40% от всички затворници в момента излежават присъди за престъпления свързани с наркотици. След произнасянето на Конституционния съд, предишният закон за наркотиците е далеч по-снизходителен в произнасянето на своите присъди.

Мненията по въпроса са ясно изсечени по партийна линия сред центристката коалиция на правителството в страната.

Сенатор Карло Джованарди, един от архитектите на тежкия закон, се изказва в своя защита, че това решеиние на съда е „опустошителен избор от научна гледна точка и в посланието, което изпраща на младите хора, че някои наркотици са по-малко опасни от други“, предава агенция Ройтерс.

Но, Алесиа Морани обаче, депутат от центристката Демократическа партия (ДП), заяви, че „с решението Конституционния съд слага удивителен знак на един от най-абсурдните закони, които парламентът е приемал през последните няколко години,“ Цитиран от новинарска агенция Анса.

През януари 2013 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че препълнените затвори в Италия нарушават основните права на лишените от свобода и наложи глоба на правителството от 100 000 евро и го осъди да инициира промени в рамките на една година.

Междувременно, докато натиска за легализация набира скорост в САЩ на държавно ниво, канабисът остава вписан във федералния списък 1 на контролираните вещества, което означава, че в момента няма приета медицинска употреба и  съществува „висок потенциал от злоупотреба.“

Според Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, „наркотиците в списък 1 са най-опасни, с потенциал за тежка психологическа или физическа зависимост.“

Докато хероинът е класифициран в списък 1 на наркотиците, кокаин, метамфетамин и оксиконтин са посочени в списък 2, което официално означава, че имат „по-малък потенциал за злоупотреба“ от канабиса!

В отворено писмо, 18 членове на Конгреса наскоро призоваха президента Барак Обама да преквалифицира канабиса.