През 1941 г. Хенри Форд конструира кола, направена от биоразградими целулозни нишки коноп, сезал и слама, и задвижвана от конопен етанол. Но остава нереализирана визията му за производството на автомобили, които са на разумни цени, издръжливи, ефективни, използващи биогорива. Конопът има ключова роля в тази иновация. Но точно суровината с голям потенциал е поставена в сивия списък. Защо?

Преди и сега

Конопът е познат преди повече от 10 000 години, с конопени платна мореплавателите са прекосявали морета и океани. Христофор Колумб открива Америка, като води флотилия от кораби с платна от коноп. Така това растение има важна роля в епохата на великите географски открития, защото от него са изработвани корабните платна и въжетата. То е суровина за хартиената индустрия. Първата Библия на Гутенберг е отпечатана на хартия от коноп, която се е ползвала почти до края на XVIII век. От декар реколта от растението се произвежда четири пъти повече хартия, отколкото от дърветата на същата площ.

Конопът е известен още под името канабис, джойнт, трева, марихуана. И тъй като някои от сортовете коноп служат за направата на третата най-употребявана субстанция след алкохола и тютюна, влиза в списъка на наркотиците, а отглеждането и разпространяването му става процъфтяващ бизнес, макар и нетолериран от закона. Притежанието дори само на един стрък трева се наказва у нас и в много други страни по света.

Ползи и вреди

Удивителният коноп служи за направата на много продукти – платове, дрехи, обувки, въжета, строителни материали, козметика, безглутеново конопено мляко, бира. Семето му е суперхрана. Конопът се използва още за бетон, памперси, протеини на прах, биогориво… Дълъг е списъкът на възможната употреба, но заради наркотичните свойства на един от сортовете, е подложен на забрани, ограничения и рестрикции. В основата на това преследване на конопа стоят определени бизнес интереси назад във времето. Твърди се, че производствата, използващи коноп, стават пряка заплаха за печалбите на текстилната, петролната, фармацевтичната промишленост и по лобистки начин дори и индустриалният Cannabis sativа, който няма наркотични свойства, бива демонизиран и изтласкан като суровина. Психоактивното вещество делта-9-тетрахидроканабинол е с незначително съдържание в промишлената култура, но покрай „сухото“ изгря цялата конопена индустрия.

Ситуацията

Съществуват основно три сорта – Cannabis Sativa, Cannabis Indica и Cannabis Ruderalis. Индустриалният коноп Cannabis Sativa  е сорт с високи стебла, подходящ за отглеждане на открито. Cannabis Indica е нискостеблен сорт, който основно се гледа на закрито. Cannabis Ruderalis е по-скоро плевелен сорт, който съдържа малки количества канабиноиди. Индустриален коноп може да се отглежда в България, ако като земеделски производител минете през тежък разрешителен режим. Нямате обаче право да го преработите в страната. Същевременно отвън може да се внесат преработени продукти. Преработката все още не е разрешена у нас, макар в Народното събрание да имаше опити това да стане, но кратковременния живот на няколко парламента възпрепятства приемането на тази законова разпоредба. Законодателната инициатива е налице, но опитите за легализация са плахи, защото все още има хора, които свързват конопа единствено с наркотичните вещества, и затова са категорично против легализацията на неговото отглеждане и преработка.

Ще се промени ли законът

Преди предсрочно да се разпусне поредният парламент, депутатите от Комисията по земеделие в края на 2022 г. разгледаха две сходни предложения за изменения в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, целящи най-сетне да се разреши преработката на индустриален коноп. Проектът на „Демократична България“ сваля забраната за коноп, в който съдържанието на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол е под 0.3%.  От „Продължаваме промяната“ искат разрешителният режим да обхване съдържание под 1 тегловен процент на тетрахидроканабинол.  В аргументите „За“ разхлабване на рестрикциите се чу: „Конопът е култура, която се отглежда без пестициди, което е в унисон с европейската зелена сделка. Конопът е култура, която не се нуждае от напояване. Коренът на конопа спомага за облагородяване на почвата. Растението пречиства въздуха". 

Който търси - намира

„Европейският съюз поставя ясни сигнали за страните членки за устойчиви и продуктивни производствени практики. За да отглеждат и произвеждат суровини и продукти от индустриален коноп, който е по-евтиният и екологичният вариант, за разлика от петролни и други алтернативи, държавите членки трябва да съобразят националното си законодателство с директива. А тя не само че позволява, но дори насърчава страните да отглеждат този сорт коноп. Някои вече се възползваха от това, за да създадат и възстановят разнообразни бизнеси, свързани, например, с нуждите на строителството, медицината, козметиката, хранително-вкусовата промишленост. В България обаче законът не позволява растението да се преработва, а заради скъпата логистика на суровината вече няма интерес от съседни страни“, обяснява Александър Червенков - производител и преработвател на конопено масло. Неговият бизнес започва развитието си у нас, но сега е базиран в Румъния, където преработва суровина от собствени конопени насаждения.

Най-печеливш бизнес правят онези, които тръгнат първи. Революцията на конопената индустрия в България остава в режим на изчакване.