CBD Медисинал със седалище в Ринкон де Пандо, на около 45 км от Монтевидео, е сред фирмите, на които бе разрешено да работят над продукти, които са деривати на канабиса. След тригодишни изследвания тя създаде чай мате с канабис - новост, която вече бе пусната в продажба в супермаркетите в страната.

Фирмата отглежда канабис в парници. Целта е да бъде произведено голямо количество биомаса от канабис с високо съдържание на канабидиол - терапевтичната му съставка.

Канабисът след това е смесван с листа от растението йерба мате, въз основа на които се приготвя чай мате. Той има стимулиращ ефект по подобие на кафето. Чаят мате е с горчив вкус и е традиционен за района Рио де ла Плата, Бразилия и Парагвай. Уругвайците го пият целодневно.

"Тайната на чая мате с канабис е в дозировката на количеството канабидиол в зависимост от по-силния или по-слабия аромат на растението", поясни мениджърът на фирмата Родриго Пуенте.

Няма опасност за здравето, тъй като едно пликче чай мате съдържа минимална доза канабис - не повече от 2 процента от общото му тегло. "Въпросното пликче чай съдъръжа кофеин, но канабидиолът има релаксиращ ефект и сместа осигурява усещане за спокойствие", увери Пуенте.

Той отбеляза, че целта е да се получи усещане за благополучие.