Производството, продажбата, употребата и износът на канабис ще станат законни в Мексико след няколко седмици.

Правителството на страната прие нов закон, въвеждащ легализацията на растението канабис. 90 години желязна забрана приключват след множество демонстрации за ползата от това растение - а пазарът на Мексико естествено с всички сили ще се възползва от тази чудесна възможност.

До приемането на новия закон Федералната комисия по защита от санитарни рискове, висшият орган на здравеопазването на Мексико, вече разреши търговията с продукти, които съдържат канабис, като например хранителни продукти, добавки и козметика. Представен е списък на първите 38 продукта, изготвени от коноп, които имат разрешение за продажба.

Решението било наречено историческо и слага край на забраната.

В този дух Олга Санчес Кордеро, министър на вътрешните работи в сегашното правителство на Лопес Обрадор, представяйки проекта в Сената, заяви:

Наркополитиката в нашата страна трябва да се преосмисли. Дойде време за промени. Борбата с незаконното разпространение на наркотици доведе до увеличаване на смъртните случаи в страната. Ние не сме за пълното разпространение на наркотиците, а за контролираната им продажба.

Вече 7 компании са получили разрешеие да продават своите продукти от канабис, но само ако не превишават законния минимум. Законът е логична реакция на различните забрани в продължение на девед десетилетия, които са водели до непрекъснати конфликти между правителството и наркокартелите. Война, в която победители винаги са били картелите.

С легализацията обаче в Мексико, както и в цяла Северна Америка, мафията губи важен актив за финансиране на своята дейност. След това решение, в Мексико се очаква значителен спад на организираната престъпност по отношение на наркотиците.

Що се касае за личната употреба, новият закон позволява възрастен гражданин да носи до 30 г канабис и да отглежда до 2 растения, а гражданите могат да събират до 480 гр. сухи цветове през годината. На любителите на растението ще бъде разрешено да го употребяват в специални за целта места. Регулира се също всичко, свързано с производството на канабис за примишлени, медицински и терапевтични нужди.

Друг важен въпрос за правителството е кой може да получава лиценз и кой ще има полза от данъците. Според академик Фройлан Енсизо, експерт по наркополитиката, законът трябва да компенсира тези фермери, които са отглеждали канабис и дълго време са били преследвани от закона. Те трябва да получат лиценз, казва той, а що се касае до данъците, те трябва да се използват за социални нужди.

Все повече страни легализират вещества, които по мнение на Световната здравна организация не са опасни за живота, докато от отдавна легализирания алкохол всяка година умират почти половин милион души.