Конопът е все по-популярен и ценен продукт, който се използва в козметиката. Конопената козметика (наричана още Hemp) използва свойствата на CBD, познато като канабидиол или конопено масло, извлечено от семената на растението. Важно е да се подчертае, че тези продукти за грижа и красота, са особено ценни заради хидратиращите си, подхранващи и антиоксидантни свойства. Важно е да се отбележи, че те не съдържат THC - вещество, за което растението коноп е особено известно.

CBD или конопеното масло в комбинация с други ценни съставки могат да подобрят здравето и красотата на лицето, тялото или косата. Това е обуславено от витамините и минерали, който се съдържат в него, но преди всичко мастни киселини, които са подобни на тези в човешкото тяло, превръщайки маслото в идеално средство за поддържане на здрава кожа и коса. Но нека разберем кои са предимствата на конопа и козметичните свойства на тази съставка, която все повече се използва в кремове, шампоани и други продукти за лична хигиена.

Козметика с екстракт от коноп: ползи за лице, тяло и коса

Конопената козметика съдържа ненаситени мастни киселини, които са много полезни за кожата и косата. По-специално това са Гама линолова киселина, а също Омега-3 и Омега-6. Те също са богати на витамини и антиоксиданти. По-специално, наблягаме на наличието на витамин Е, известен със своите благоприятни свойства против стареене. Ето и кои са другите предимства, които предлага конопа:

Добави описание

  • Хидратация и подхранване: сред потвърдените предимства на конопените кремове, както и на конопения шампоан, са способността да хидратират и подхранват кожата и косата. Това значително се подпомага от наличието на гама линолова киселина, която предотвратява дехидратацията и лющенето на кожата. Използването на козметика с тази активна съставка гарантира по-еластична и сияйна кожа, както и по-лъскава коса;
  • Против стареене: козметиката от коноп има силни свойства против стареене, тоест тези продукти са в състояние да противодействат на влиянието на свободните радикали, отговорни за клетъчното стареене. 
  • Противовъзпалително: благодарение на наличието на коноп, кремове, мехлеми, шампоани и други козметични продукти, направени с тази съставка, имат противовъзпалителна сила, която може да бъде полезна и при лечението на акне, дерматит, екзема или други дерматологични проблеми;
  • За чувствителна кожа: мехлеми, кремове за тяло, както и лосиони за след слънце на базата на тази съставка, се препоръчват за хората с чувствителна кожа или онези които са склонни да страдат от суха или напукана кожа;
  • Антивирусно и антибактериално: конопеното масло има антивирусни и антибактериални свойства, затова използвайки козметични продукти, които го съдържат в добър процент, си осигурявате добра антибактериална и антивирусна защита, необходима в случаи на дерматологични проблеми;
  • Суха и изтощена коса: шампоанът от коноп, в комбинация с конопен балсам, могат да са от полза при лечение на суха и дехидратирана коса, като същевременно лекуват раздразнения скалп. Не само козметиката, но и компресите с конопено масло върху косата, биха оказали добро влияние, в случай че косата ви е прекалено суха и склонна към накъсване.

Как да изберем добра козметика на основата на коноп

Производителите на конопена козметика са разнообразни и многобройни, ето защо е важно да знаете как да отсеете тези с най-високо качество. И така, на какво трябва да обърнете внимание? Препоръчително е продуктите, които използвате за грижа за тялото, да са органични и без вредни съставки.

Добави описание

Винаги чете внимателно етикета, за да проверите, дали няма петролни производни, алкохол, силикони или алергени в състава на продукта.

Също така ви съветваме да изберете козметика, която не е тествана върху животни и е със 100% растителни съставки. За да разпознаете конопа върху етикета, трябва да знаете, че той най-често е обозначаван като "Cannabis Sativa Seed Oil".