Петгодишно момченце от Аризона е получило карта за медицински канабис от щатското правителство. Тази карта позволява на родителите му да купуват билката и да я дават на своето дете.

Зандер Уелдън, от Меса, Аризона, страда от тежки пристъпи, които са понякога толкова силни и парализиращи, че пречат на дишането му. Неговите родители Дженифър и Джейкъб Уелтън казват, че са опитали всичко, за да излекуват болестта на техния син - която го е заключила в своето собствено тяло, като резултат на кортикална дисплазия, генетичен мозъчен дефект.
 
"Никога не бих си помислила да му дам канабис, но просто това му помага." Казва г-жа Уелтън пред KNXV-TV. "Аз не искам детето ми да е парализирано... искам да е добре" добави тя. 
 
Случаите на предписване на канабис за деца са станали много повече, след като главният доктор на CNN, Санджей Гупта, публично смени позицията си и подкрепи легализацията на билката. Причината за тази позитивна промяна в позицията му се дължи най-вече на един случай с 6-годишно дете от Колорадо, което напълно се възстановява след като получава достъп до конопената терапия.
 
Малкият Зандер е имал 2 мозъчни операции, в една от които лекарите са имплантирали устройство в неговия череп, което изпраща електрически импулси до мозъчните му нерви.
 
Върху детето са пробвани множество различни фармацевтични лекарства. Някои са проработили, но са имали нетърпими странични ефекти. Други пък са нямали никакъв ефект.
 
Гласоподавателите в Аризона наскоро одобриха закон, който разрешава употребата на канабис за медициснки цели. Семейство Уелтън е трябвало да получат подписите на поне двама доктори, за да може детето им да получи рецепта за билката. Те също е трябвало да бъдат сертифицирани като болногледачи, за да могат и да я купуват.