Родители на деца с епилепсия подготвят писмо до следващото правителство с пореден призив за разрешаването на канабиса за медицински цели.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия подготвя поредното писмо до следващото редовно избрано правителство. Искането им е узаконяване на канабидиола за медицински цели, казва председателят на асоциацията Веска Събева:

„Отново ще си напишем поредното писмо, очакваме да имаме вече правителство, което да взема решения. Сега, каквото и да искаме, не може да бъде променено, защото няма парламент. Независимо от директивата на Европейския съюз, че това трябва да бъде признато“.

Маслото от канабис се продава като хранителна добавка в аптеките у нас. От него са извлечени пристрастяващите вещества, така че не предизвиква зависимост, но без легализация като лекарство, не подлежи на контрол. Така всеки родител поема риск за точната дозировка, казва още Събева:

„Защо трябва да бъде нелегално и непроследимо и да се поставя в риск и родителят, и болният, вместо това да бъде узаконено“.

Лечението крие рискове, но дава и добри резултати при не малко пациенти, казва проф. Катриен Янсен от белгийската университетска болница в Льовен.

„Проблемът с тези масла е, че, ако те не са направени професионално, не знаете какво има вътре. Най-добре би било да се създаде лоби, което да ги изиска канабидиол за нуждите на децата с епилепсия. Защото не искаме да се купува през интернет“.

Сравнително новите методи на лечение там, които вече навлизат и у нас са невростимулацията и кетогенният хранителен режим.