Нарастващ брой отчаяни родители на деца с тежка форма на епилепсия изискват достъп до лечение с канабис.

Петнадесетгодишната Тейган Джейнфийлд страда от тежка форма на епилептични пристъпи през почти целия си живот. Тя има рядък генетичен проблем наречен синдром на Драве, познат още като Тежка миоклонична епилепсия на Ранно детство (SMEI), който ѝ причинява тежки пристъпи всеки ден.

жасно и сърцераздирателно е да гледаме как това се случва постоянно", казва майката на Тейган.

Нито едно от 14-те предписани лекарства не е помогнало на Тейган да се справи с болестта и пристъпите. Сега, нейната майка се надява, дъщеря ѝ да получи достъп до КБД-терапия. Лекарството представлява течен екстракт от канабис, който много хора изпробвали този тип лечение твърдят, че стопира пристъпите.

Канабидиоловият екстракт се извлича от сорт канабис, който е с високо съдържание на канабидиол (КБД), но ниско съдържание на тетрахидроканабинол (ТХК), психоактивната съставката в канабиса. Следователно, лекарството успокоява мозъка, без да опиянява възприятията на децата.

КБД е легален за употреба от деца в няколко щата в Америка. Много родители там докладват, че КБД-терапията води до значителни подобрения на състоянието. Джейсън Дейвид от Калифорния казва, че е давал канабидиол на своето шестгодишно дете, което също има синдром на Драве. Той казва, че синът му е не е имал нито един пристъп за последните 9 месеца!

Експерти като доктор Маргарет Гед твърдят, че канабидиола може да промени живота на децата с епилепсия.

"Те могат да ядат. Могат да качват килограми. Могат да спят.", казва тя. "Те всъщност могат да водят нормално детство."

Въпреки многото изследвания и истории на пациенти, все още има доктори, които оспорват фактите и повтарят, че "няма достатъчно научни доказателства".

Доктор Орин Девински, директор на Университета в Ню Йорк и Център по Епилепсия "Свети Варнава", казва че има изследвания проведени върху животни, които показват, че канабидиола стопира пристъпите, но той остава скептичен.

"Много изследвания, които започват с ентусиазъм се провалят.", казва той.

Въпреки това, Девински е получил одобрение от ФДА да започне ново изследване, което да провери безопастността на КБД при деца със синдром на Драве.

Резултатите от изследването могат да отнемат години, докато се обработят данните. Дотогава родителите с болни деца искат да могат да използват лековитата билка, просто защото нито едно от фармацевтичните "лекарства" на пазара не им помага, а продължаващите пристъпи допълнително увреждат мозъците на децата им.

"Знаем, че пристъпите могат да доведат до мозъчни увреждания", казва друга майка, "Конопът е лекарство, което ни трябва от много време насам.

Допълнителна информация за канабидиола може да прочетете тук и тук.