Гласоподавателите в щатът Орегон и Вашингтон, окръг Колумбия, гласуваха да се отмени забраната на конопа и да се регулира разпространението.

В Орегон, новият закон легализира личното притежание, производството и продажбата на канабис за хора над 21-годишна възраст, което е подобно на структурата в щатите Вашингтон и Колорадо. Новият закон в Орегон също ще създаде търговска система за регулиране на производството, разпространението и продажбата на канабис и ще стане третият щат официално легализирал билката в САЩ.

Предложението във Вашингтон позволява притежанието до 2 унции (56 грама) и отглеждането на до 6 растения (3, от които да е максимума на растенията в цъфтеж) за лична употреба. При положение, че 4 човека живеят в един дом се разрешава отглеждането на до 12 растения (6 в цъфтеж). Разпространението може да се извършва само от и на лица над 21-годишна възраст, но не може да се продава! Прехвърлянето на канабис от лице на лице може да е в максимално количество от 28 грама.

Въпросът не е напълно решен в окръг Колумбия обаче. Благодарение на уникалния си статут на окръг, а не щат, Конгресът има властта да анулира закона, а някои депутати сигнализираха, че най-вероятно ще работят, за да отменят народния вот.

Про-канабис активистите обаче гледат на победите като "огромни."

„Винаги е трудна битката да се спечели про-канабис инициатива във времена като тези където младите твърдя рядко гласуват, което прави днешната победа толкова по-сладка“, казва Итън Наделман, изпълнителен директор на Drug Policy Alliance за щата Орегон. „Темпото на случващите се реформи се ускорява, другите щати със сигурност ще последват, дори Конгресът е ред да се събуди от своята дрямка.“

След победата във Вашингтон активистите се надяват и за федерално признаване.

„С легализирането на конопа, в задния двор на федералното правителство“, казва Том Ейнджъл, председател на Marijuana Majority“, ще бъде все по-трудно за политиците да продължават да игнорират нарастващата част от избирателите, които искат да се сложи край на забраната.“