Ново проучване разкри тази седмица, че въпреки предишните твърдения, употребата на канабис не влияе особено на интелигентността. Извършено от Лондонския университетски колеж, проучването бе представено на 21-ви октомври по време на Европейската конференция по Невропсихофармакология в Берлин.

Дългогодишното проучване е проведено сред над 2000 студенти. Изследователите изучават субектите - веднъж на 8 години и отново на 15-годишна възраст, родени между 1991 г. и 1992 година. Както Washington Post съобщават, проучването установи:

„Няма връзка между употребата на канабис с по-нисък коефициент на интелигентност (IQ) сред 15-годишните, когато смущаващите фактори - употреба на алкохол, употреба на цигари, образование, както и други - са били взети под внимание. Дори тежката употреба на канабис не е свързана с понижени стойности на IQ.“

Тези констатации се явяват в рязък контраст с това, което международно популяризираното проучване на Университета Дюк, проведено през 2012 г., установява. Тогава се твърди, че употребата на канабис в юношеството води до необратими понижени стойности на IQ – със средно по 8 пункта. Въпреки че учените почти веднага се противопоставят на ефикасността на проучването на Дюк, констатациите на Лондонския университетски колеж са най-скорошните, които доказват, че от Дюк грешат.

Както водещият автор на проучването, Клеър Мокрич отбелязва:

„Това е потенциално важно общественото здравно послание - убеждението, че канабисът е особено вреден може да отвлече вниманието от осъзнаването на други потенциално вредни поведения.“

Всъщност, единственото нещо, което проучването показва да понижава стойностите на IQ е алкохола.

Докато канабиса, едно широко забранено растение, подобрява състоянието при различни медицински заболявания, алкохолът е най-вече в ущърб и води до пристрастяване. Дори държавите, които позволяват консумацията на алкохол, признават рисковете за здравето и признават, че подбужда насилие.

По сходен начин, фармацевтичните болкоуспокояващи могат да доведат до пристрастяване, имат нарастващ потенциал за злоупотреба от тийнейджъри, убиват повече хора отколкото веществата, които държавата забранява, и все пак си остават напълно законни. Това е така, защото те са одобрени от агенция в едно легло с фармацевтичните компании.

По същия начин, токсичните химикали се считат за законни и безопасни (като отровни храни и пестициди одобрени от различните агенции), тъй като корпорациите си плащат, за да лансират продуктите си.

Проучването в Лондон открива, че сред най-тежките потребители на канабис, резултатите от тестовете са средно 3% по-ниски, предупреждавайки, че все още има недостатъци от потреблението. Въпреки това, както отбелязва Мокрич:

„Сегашният фокус върху твърденията за вреди от канабиса може да засенчат факта, че неговата употреба е често свързана с това на други, с още по-свободен достъп субстанции, както и че оказват влияние фактори свързани с водения начин на живот. Това може да се окаже от толкова голямо значение, колкото самия канабис.“

Основните констатации на проучването допринасят за все повече доказателства, че канабисът има далеч по-голям медицински ефект, отколкото увреждащ. Новите доказателства добавят към дълъг списък от други последни твърдения, които са били опровергани: че причинява рак, че е врата към други наркотици, както и че употребата води до престъпност.

Независимо от това колко вредно е всяко вещество - законно или не – ясно е, че правителството не го е грижа за безопасността на хората. Напротив, неговата дързост да забрани полезни вещества, докато насърчава други по-опасни, не само показва склонност към корупция, но всява убеждението, че може да се контролира това, което дадено лице прави със собственото си тяло.

Тази реалност е по-опасна отколкото, което и да е вещество правителствено осъдено или одобрено, но благодарение на нарастващите проучвания като в Лондонския университетски колеж, възприятията и политиката в глобален мащаб лека по лека се променят.