Канабисът е един изключителен растителен вид, чийто природни вещества подпомагат значително борбата с рака.


1. Той е природен антиеметик, което го прави ефективен в подтискане на гаденето и повръщането, причинени от химио и радиотерапии.


2. Подобрява значително или напълно премахва симптомите на рак при 7 от 10 пациенти. За справка, химиотерапията убива 7 от 10-те пациента, които се подлагат на нея.

3. Веществата на канабиса отключват и стимулират в човешкото тяло процес, наречен Автофагия. Автофагията е вътрешната система за изхвърляне на злокачествения материал в клетката, понижава възможността на раковата клетка да се дели, като в същото време я подтиква към самоизяждане. 


4. Когато Автофагията не е налична при някои много особени форми на рак има значително облекчение и предотвратяване появата на метастази като пряко влияе на гена, който е отговорен за появата на метастази при различните видове рак.

5. Канабисът спира раковите клетки от деление, и съответно разпространението из човешкия организъм.

6. Канабисът подтиква организма към апоптоза – програмираната клетъчна смърт. Тя подпомага унищожението на раковите клетки.

7. Приемът на канабис намалява растежа при туморните образувания. Изследванията са показали, че канабиса помага в забавянето на възпроизвеждането и самото производство на ракови клетки в тялото.

8. Понижава шансът от разпространение на раковите клетки из тялото като спира раковите клетки от движение или нападение на съседната тъкан.

9. Предотвратява израстването на новите кръвни канали в ракова тъкан.

10. Вторият най-разпространен рак при жените, след рака на гърдата е рака на яйчниците. Той се причинява от вирус, познат като човешки папилома-вирус (ЧПВ). Той може да бъде причинен от: кожен контакт; сексуален контакт; ранен сексуален опит на жената; инфекции предавани по полов път (Хламидия, Херпес), висок процент на забременяемост, различни видове контрацептиви, тютюнопушене. Възрастта на жената не е от значението за заболяването с рак на яйчниците. Всяка година в света около 500,000 жени заболяват от рак на яйчниците, като около 270,000 умират в следствие на това заболяване. Канабисът понижава риска от заболяване с рак на яйчниците 5-кратно. Ако терапията с канабис е след заболяването с рак на яйчниците, то тя отново се доказва като ефективна в лечението на заболяването/симптомите, и то в един особено висок процент.

11. През 2008 г. българите заболели от рак са 34,000, а 15 хиляди са умрелите от ракови заболявания. През 2012 година, по данни на Националния раков регистър заболелите са около 36,600. Цифрите застрашително нарастват със 500-600 случая на рак годишно. Канабисът може да намали тази бройка съществено. Нещо повече, канабисът може да увеличи бройката на излекувалите се напълно или частичо от рак с около 70%!

12. За разлика от химиотерапията, която взима 7 жертви от всеки 10 онкоболни пациенти, които се подлагат на нея; както и годишната смъртност от приблизително 32,000 годишно в следствието на прием на много тежки лекарствени средства, в медицинските регистри няма регистриран случай на смърт, причинен от канабис. 
13. Само около 10 лекарствени средства се използват за лечението на раковите заболявания на мозъка, поради тяхната специфичност. Предвид статистическия „живот”, е абсолютно ясно, че съществува спешна нужда от нови лекарствени средства и нови терапии за ракови заболявания на мозъка, такива като глиобластома мултиформе. Канабисът помага.

14. Невероятните качества на това естествено растение отхвърлят наличието на свръхдоза при канабиса, т.е. при канабиса не съществува свръхдозиране и съответно поява на моментална криза в организма. Специалистите са изчислили, че за да е възможна въобще свръхдозата с канабис, то човек трябва да приеме 681 килограма канабис за 15 минути, за да има наличие на фатални ефекти.  
 
15. Университетът в Харвард: Веществото тетрахидроканабинол-ТХК всъщност активира естествено произведени рецептори, които борят рака на белите дробове. При лабораторен опит с мишки, инжектирани с човешки белодробни ракови клетки е отчетен спад в големината и теглото на тумора с над 50%. Отчетено е също 60% намаляване на увредената тъкан на белите дробове от страна на рака, както и значително понижение в протеиновите маркери, свързани с развитието на рака.

16. Д-р Джак Хенингфийлд, Национален Институт по Злоупотреба с Наркотичните средства; и Д-р Нийл Беновитц, Калифорнийски Университет в Сан Франциско: Канабисът е по-малко пристрастяващ от кофеина, като зависимостта към кафето е много по-голяма от тази към канабиса.


17. Д-р Доналд Ташкин, Факултета по Пулмонарна и Критична Медицина на Калифорнийският Университет, Лос Анджелис: Не съдържа причиняващи рак химикали, толкова потенциално опасни, колкото са тези в тютюна.

18. Открити изследвания на Университета в Харвард, Университета на Уисконсин, Университета на Мадрид, Тихоокеанските Медицински Центрове, Университета в Росток, Университета „Сейнт Джордж” показват, че ТХК и другите съставки, открити само в канабиса смаляват туморните образувания и забавят разпространението на рака.


19. Едно изследване на Центъра за Изследване на Рака „Фред Хътчинсън” показва, че Химиотерапията може да подтикне здравите клетки в областта на рака да отделят вещество, което да стимулира растежа на рака.

20. Д-р Питър Нелсън, Старши-завеждащ Отделението по Човешка Биология към Центъра за Изследване на Рака „Фред Хътчинсън”, Сиатъл: „Причината, поради която химиотерапията в последствие се проваля при третиране на рак в напреднал стадий е, че дозата, която ще трябва да дадеш на пациента, за да унищожиш рака ще убие и пациента.”

21. Подразделението по Педиатрична Нервохирургия, Хирургически Департамент, Педиатрична Клиника на Британска Колумбия: Спонтанната регресия на пилоцитната астроцитома (pilocytic astrocytoma) след частична ресекция е ясно отчетлива, особено при туморите на малкия мозък и очните връзки, както и при тумори придружени с Неврофиброматоза тип-1 (Neurofibromatosis type-1,NF1), в следствие приложена терапия с канабис.

http://www.reuters.com/article/2009/08/25/us-smoking-pot-idUSTRE57O5DC20090825

Агенция Ройтерс: В едно изследване, учените са открили, че за дългогодишните пушачи на канабис е около 62% по-малко вероятно да развият рак на главата и шията отколкото хора, които не употребяват канабис. 
В сравнение с хора, които никога не са пушили канабис, тези, които са започнали да пушат на възраст между 15 и 19 години имат 47% по-малка вероятност да развият рак на главата и шията, докато потребители, които са започнали на 20-годишна възраст или повече, притежават 61% по-малък шанс за развитие на тези заболявания, открили д-р Келси и негови колеги в Бостън.
ИЗТОЧНИК: Cancer Prevention Research, Август 2009.

http://www.times-standard.com/othervoices/ci_13588713
Вестник Таймс Стандарт: Проектът за Политика за Марихуаната наскоро докладва едно изследване, което изказва, че умерената употреба на канабис понижава риска от заболяване на клетките на главата и вратната област с карцинома (head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC)). Изследването показва, че канабиноидите имат потенциални антитуморни качества.
Вестник Таймс Стандарт: През Април 2007 г., изследователи от Университета в Харвард, публикували резултатите от едно изследване, което заключило, че ТХК намалява разтежа на тумора при обичайните случаи на рак на белите дробове, като намалява и способността на болеста за разпространение.

Вестник Таймс Стандарт: Изследване проведено от медицинското училище на UCLA през Юни 2005 г., заключило, че пушенето на марихуана не причинява рак на белите дробове.


http://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/news/20090401/marijuana-chemical-may-fight-brain-cancer

Здравни новини WebMD: Гилермо Веласко и негови колеги от Испанския Университет Complutense University в Мадрид откриха, че активното вещество в марихуаната, ТХК, кара раковите клетки на мозъка да влизат в процес, наречен автофагия. Автофагия е разпадането на една клетка, което се получава в следствие на само-изяждането на тази клетка. 
Двама пациенти, записани в клиничните изпитания, получавали TТХК директно в мозъка като вид експериментално лечение на рецидивичен HYPERLINK "http://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/glioblastoma-multiforme" glioblastoma multiforme, високо-агресивна злокачествена форма на мозъчен тумор. Биопсиите направени преди и след лечението спомогнали за проследяване на техните процеси. След приема на ТХК има доказателства за увеличена автофагийна активност. 
Откритията се намират в изданието на Журнала за Клинично Изследване от 1 Април.
 Пациентите не страдат от никакви токсични ефекти в следствие на лечението. Предишни изследвания с ТХК с цел лечение на рак също са установили терапията като добре приемана, според информацията поместена в статията на журнала.


http://www.sfgate.com/health/article/Researchers-surprised-to-find-no-link-between-2534438.php
Д-р Доналд Ташкин, пулмонолог и професор по медицина към Факултета по Пулмонарна и Критична Медицина на Калифорнийският Университет, Лос Анджелис (Division of Pulmonary and Critical Care Medicine, University of California, Los Angeles; UCLA): „Една предишна работа заключава, че марихуаната не съдържа причиняващи рак химикали, толкова потенциално опасни, колкото са тези в тютюна, твърди той. Въпреки това, марихуаната съдържа веществото ТХК, което, казва той, има способността да убива стареещите клетки и да ги предпазва от превръщането им в канцерогенни.”