На 4-ти юли, 1776-та година Континенталният конгрес приема прословутата американска „Декларация на независимостта“, документ който се оказва един от най-важните в човешката история. Черновата на важния документ е написана върху конопена хартия и поради устойчивостта на хартиения материал оцелява и до днес.

Един от основните автори и третият президент на САЩ – Томас Джеферсън е отглеждал в градината си растения коноп. По онова време културата е от изключително значение тъй като се използва по предназначение освен за направата на хартия, въжета, дрехи и редица други и за медицински цели!

В края на 18-ти век в САЩ, ранни издания на медицински журнали описват конопените семена и корени на билката като лекарство за възпалена кожа и венерически болести. Ирландският доктор Уилиям Ошанези е от първите, които популяризират медицинските свойства на конопа в американското и британско общество. Като лекар към Британската източноиндийска компания той открива, че конопа облекчава симптомите на ревматизма и помага за дискомфорта от гаденето както и при по-сериозни заболявания като бяс, холера и тетанус.

Отглеждането на коноп, освен за медицински цели, и като суровина за хартиен материал на практика по онова време е спасило планетата от абсолютно ненужните изсичания на ценните дървета, които все пак произвеждат въздуха, който дишаме. Още повече конопената култура има невероятната способност да пречиства почвата от вредни химикали, включително и от радиация, както и да пречиства въздуха, което прави общото оцеляване на безбройните видове растения, животни и насекоми още по-възможно в сравнение с деструктивното темпо, с което ние хората днешно време нарушаваме собствената си и жизненоважна екосистема. 

Томас Джеферсън (1743 -1826)