В процъфтяващата в Северна Америка узаконена индустрия на марихуаната се прокрадва нова голяма сделка по придобиване.

Канадският браншов гигант Canopy Growth възнамерява да погълне конкурента си от САЩ Acreage Holdings. Компаниите обявиха в четвъртък принципно споразумение за сделката си и я оцениха на общо около 3,4 млрд. долара (3,0 млрд. евро), предава DPA.

Досега Канада е в центъра на финансиранията и сливанията в бизнеса с марихуана, защото там тя е законна на държавно ниво. Но пазарът в САЩ вече е по-голям въпреки преобладаващата федерална забрана. Това оказа натиск върху канадските компании да намерят начин да влязат на огромния американски пазар, пояснава Кен Ший, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Въпреки това, предпоставка за придобиването ще бъде една национална легализация на производството на канабис съгласно федералното законодателство на САЩ. Досега наркотикът е разрешен в много щати за медицински цели или като стимулант, но не и от централното правителство във Вашингтон.

Canopy плаща 300 млн. долара за правото за закупуване на Acreage, а останалата част от сумата ще бъде платена след приключване на придобиването. Акционерите ще получат още 0,5818 от акциите на Canopy, когато канабисът се легализира в САЩ, което представлява 42% премия над средната цена за последните 30 дни на Acreage.

Ако в следващите 90 месеца, или 7,5 години, марихуаната не се легализира на федерално ниво в САЩ, сделката може да бъде прекратена, става ясно от договора. Това означава, че Canopy и Acreage залагат, че забраната за марихуана ще бъде премахната в САЩ до 2027 година.

Залогът на канадците на съседния пазар на марихуана беше добре приет от инвеститорите - акциите на Canopy скочиха с повече от осем процента в рамките на сесията в Ню Йорк. Ценните книжа на Acreage отчетоха още по-високи ръстове.