Отнемането на реколти канабис, както индоор така и аутдоор, е намаляло драматично от 2011 до 2012 и сега е в най-ниската си точка от десетилетие насам, докладват от Федералното бюро за борба с наркотиците.

Според бюрото, през 2012 година общият брой унищожени растения, отгледани в домашни условия, за цялата страна е паднал с 42% сравнен с 2011-та. Това продължава тенденцията, тъй като предишният спад е бил с 35% ( от 2010 до 2011).
 
През 2010 година, от Борба с наркотиците са елиминирали около 10,3 милиона култивирани растения. (Тази бройка изключва дивите конопени растения, от които десетки милиони са унищожавани годишно, но вече не се водят списъци за тях.)
 
До 2011 година, броят на елиминираните растения е паднал до 6.7 милиона. 
 
За 2012 година бройката е паднала до 3.9 милиона.
 
Този спад (от 10.3 до 3.9 милиона само за 2 години) се дължи най-вече на намаленият брой иззети растения в щатите, където билката е легална и съвпадението с ограничението и евентуалното прекратяване на 30-годишната кампания срещу марихуаната.

Както вече знаете, марихуаната вече не е приоритет на Федералното правителство. Най-после се стигна до решение, което уважава щатските закони и всеки, които ги изпълнява изрядно няма да бъде преследван.

Колкото повече хора разбират истината за растението, толкова повече войната срещу него бива загубена. В различните щати в САЩ (гледайте на тях като общини) хората гласуват предлагат и гласуват закони, които имат значение за тях. Вече в над 20 щата, билката се използва за медицински цели, а други 10 обсъждат легализация. 

Правителството на САЩ видя, че народа иска марихуаната легална и най-накрая остави хората да решат кое е по-добре за тях. След като Федералното Бюро за Борба с Наркотиците обяви, че няма да преследва хората в щатите, където употребата е законна, легализационната вълна е по-силна от всякога.