Човек никога не би си помислил, че едно растение би могло да бъде решение за множество световни проблеми, но все пак това е възможно. Най-верните привърженици на конопа твърдят, че растението има над 50 хиляди приложения, а причината, защо продължава да бъде незаконно растението, се оказва непонятна за мнозина. Всичко, от дрехи, лекарства, тъкани, гориво и т.н. може да се направи от коноп, а това определено е голяма заплаха за различните корпорации, които упражняват контрол върху енергетиката, здравеопазването и редица други индустрии. Много корпорации ще видят спад в печалбата, ако конопа бъде легализиран. Тази статия, се фокусира по-специално върху автомобилната индустрия.

Най-екологично чистият автомобил в света, Кестрел, е проектиран в Канада от базираните в Калгари Мотив индъстрийс. За разлика от американското правителството, канадското е по-отворено към отглеждането и развиването на конопеното растение и активно подпомага промишлената конопена индустрия и потенциалната полза за нас и нашата околна среда, както си проличава от появата на този автомобил.

Това истинско технологично чудо развива максимална скорост от 90 км в час и са необходими около 130 км преди да се наложи електрическия му двигател, направен от TM4 Електродинамични Системи, компания базирана в Квебек, Канада, да се презареди.

Теглото му е около 1133 кг и може да бъде закупен на много достъпна цена като се има предвид факта, че конопа е много лесен за отглеждане и, за да вирее не изисква нищо друго освен слънчева светлина. В купето има място за 4 пътници, а тялото на автомобила е напълно устойчиво към удар.

Когато мислим за автомобили несъмнено се сещаме за бензин, стомана, замърсяване и т.н. Въпреки, че вече сме ставали свидетели на някои иновативни и визуално приятни автомобили по пътищата днешно време, все още е трудно да се игнорира прякото въздействие което съвременните автомобили оказват върху околната среда.

Мотив индъстрийс далеч не са първи в опита си да създадат екологично чист автомобил, направен изцяло от коноп. Хенри Форд, през 1940 г. е прекарал повече от десетилетие в проучване и изграждане на своя модел T. Тази кола е била пъти по-силна от стоманената и е също така проектирана да работи, използвайки биогориво от коноп! Какво се случва с тази идея? По същото време, американското правителство забранява конопа на базата на следните, многократно доказано, неверни твърдения:

* конопа предизвиква агресия;
* неизлечима невменяемост;
* разрушава душата;
* под влиянието, на което човек може да избие семейството си;
* считано е за по-опасно от кокаина и хероина.

(По същото време се появява жаргона „марихуана“ и хората започват да се разграничават от растението, а какво общо имат изтъкнатите причини с автомобилното производство и индустрията е друга загадка)
 
Единственото определение, което може да се даде на подобни твърдения е целенасочена манипулация! (А най-лошото е, че тя продължава и до днес).

Да знае човек, че поне един от основните производители на автомобили все пак се опитва да даде на света превозно средство, което е безопасно, силно и безвредно за околната среда, е полезно да се знае. В същото време, изобретението му е така потискано, че да го заболи сърцето човек. Как, от такова очевидно и интелигентно откритие, човечеството преминава към използването на бензин, стомана и други нехармонични материали е въпрос на който е добре да потърси човек сам отговор?

С поглед към конопа, то е в съответствие с всички Еко стандарти, които съществуват и днес. Потискането на тази технология до голяма степен се дължи на факта, че конопа е забранен в САЩ през 1937 г. поради потенциалният вреден ефект, който би имал върху много мощни индустрии по онова време.

Конопеното композиционно тяло на Кестрел преминава отлично всички тестове, за разлика от стоманата, панелите се връщат в първоначалната си форма след удар. Конопа има същите механични свойства като стъклото. Това е материал дори по-лек от самото стъкло и тези свойства допринасят за намаляването на разхода на гориво.

Най-старите известни отрития свързани с конопа в земеделието датират до преди 5000 години в Китай. В продължение на хиляди години, 90 % от всички кораби, платна и въжета са правени от коноп. Това е един неограничен, на практика вечен ресурс. Дори само поради тази причина той е заплаха за нашите текущи финансови и икономически системи. Изглежда, че системите, които работят и до днес не позволяват на продукти като този да видят бял свят. След обявяването на екологично чистият Кестрел, вече 2 години, подобно на модела Т на Хенри Форд, си отива и надеждата за подобен еквивалент. Мотив Индъстрийс мълчат от прекалено дълго време по темата със своя автомобил, което създава впечатлението, че отново „някой“ им оказва натиск и отново природата и обикновените хора се оказват потърпевши. Време е за промяна, за нови методи и технологии, някои от които просто забравени, действащи в хармония с планетата.