Той е един от най-продаваните трилър писатели в целия свят. Неговата поредица романи с главен герой Джак Ричър продава по една книга всеки две секунди.

Авторът Лий Чайлд признава, че успява да запази своя бистър ум като пуши канабис докато работи. Според него, тази практика трябва да бъде задължителна.

"Пуша марихуана от 44 години, пет дни в седмицата" признава авторът. Аз съм "успелият пример", който ще ви докаже, че тази практика не вреди.

"Имам човек на бързо набиране в Ню Йорк, който идва с голям асортимент марихуана. Пуша я от лула, понеже никога не съм бил добър в свиването на джойнтове."

 

За автора:

Роден на 29 октомври 1954 год. в Ковънтри, Англия, четиригодишен се мести, заедно със семейството си, в Бирмингам, където ,според родителите си, може да получи по-добро образование. Баща му е бил държавен служител, а по-малкият му брат Андрю Грант, става също писател на трилъри. Грант завършва с отличие право в Университета в Шефилд през 1977 г., като по време на следването си е играл в университетския театър.

Вместо да работи по специалността си, през същата година започва работа в Телевизия “Гранада” в Манчестър, първо като технически асистент, а по-късно като директор на продукция. Там работи по филмови сериали, пише сценарии за реклами, новини, отразява Фолкландската война и операция Пустинна буря.

Отказвайки да напусне сферата на развлекателната индустрия, Лий Чайлд решава да започне да пише книги, „защото те са най-чистата форма на забавление”, „а само четенето им не е 100% удволетворяващо”.

През 2009 г. Чайлд учредява наградата „Джак Ричард” за студентите от Университета в Шефилд.

При гостуването си в Шоуто на Слави Чайлд обещава на Слави Трифонов да го включи в някой свой роман. В книгата "Врагът" Трифонов е прототип на сержанта от отряд "Делта" Слави Трифонов, бивш полковник от българската армия, обвинен в убийството на генерал, който изпълнява секретна мисия.

През 2012 г. е филмиран романът „Един изстрел” със заглавие „Джак Ричър” и с участие в главната роля на Том Круз. Закупени са правата за филмиране и на други романи.


Книгите му са издадени в повече от 35 страни и са преведени на 27 езика.
През 2009 г. той е избран за президент на Асоциацията на писателите на криминални романи в САЩ.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Дейли Мейл:

Мести се в Америка през 1999 година, когато публикува първият си Ричър роман, от който той вече е продал над 70 милиона бройки. Последният роман, Нищо за губене, излиза на 28 август и ще е 18-ти на брой. Миналата година, Том Круз участва във филма по романа Джак Ричър.

Отмъстителните книги са донесли голям материален успех на британският писател създал един напълно американски герой. Ричър, бивш войник, обикаля страната, разкривайки неправдата и раздавайки брутална справедливост, преди да се отнесе отново.

Авторът води спартански живот. В апартамента му рафтовете са празни. Няма храна, уреди за готвене, защото той просто съществува на кафе и марихуана. "Все ми е едно, каква храна ще ям." казва той. "Очевидно е, че трябва да ям и го правя, но просто работя по-добре, когато съм гладен." Чайлд - който е доста слим и е почти 2 метра - продължава: "И да марихуаната... ами това е част от диетата. Бях на 14 години, когато за първи път пуших."

След 18 години работа като презентационен директор в Granada Television, на 40 годишна възраст той бива изненадващо уволнен, след като става активист. Разорен и набеден, Чайлд, написва първият си роман на ръка, тъй като не е можел да си позволи компютър.

"Не беше просто хоби." казва кисело. "Определено бях поставен в доста трудна ситуация. Трябваше да си намеря нова професия и то БЪРЗО." Неговият дебютен роман, Място за убиване, е незабавен успех. А темата е отмъщение, вероятно вдъхновено от бившите му шефове. И това найстина е било неговото вдъхновение, казва той, начинът, по който да покаже на Granadа, колко е ядосан.

Сега той живее в Америка, където употребата на марихуана не е считана за сериозно криминално деяние (както е в България). Първо задържане струва 65 паунда, но арестите са истинска рядкост.

"Предпочитам да бъда анонимен," признава той. "Летял съм заедно с хора, който четат мой творби, но никога не съм се представял.

"Познат колега попаднал в същата ситуация и попитал седящият до него, какво мисли за книгата и той му отвърнал - Ужасна е, но е единственото нещо, което имам за четене. Има ли нужда да продължаваме?".

Авторът настоява, че Ричър, неговият герой, е звездата, не той самия. "Когато някой влезе в книжарница, той пита за новия Ричър, не за Лий Чайлд." Авторът също вярва, че "ако не е развалено, не го поправяй" и че не смята да прехвърля книгите си във Англия.

"Хората имат разбирания за местата по света" обяснява той. "Те мислят, че Лондон е пълен с полицай с остри шапки. Обаче реално градът е пълен с ченгета с бронежилетки и автомати.

"Единственият път, когато съм виждал как се стреля с цел да се убие човек бе в Манчестър. Карах си към работа един следобед, когато две наркобанди започнаха да се стрелят.. а аз бях между тях."

"Дадох газ и изчезнах... никога не съм виждал такова нещо в Америка."

ПП.
Средно ?? книги се продават за един прочит на статията.