Няма нито един случай в историята, който да свързва прекалената употреба на канабис със смъртта и нови открития в медицинската употреба на билката обясняват защо.

Публикувано в сп. Наука (Science), френски изследователи са идентифицирали естествен хормон, който неутрализира интоксикиращия ефект от канабис при плъхове.

В интервю за WebMD, авторът на изследването д-р Пиер Винченцо Пиаца обяснява, че плъхове, изложени на ТХК-тетрахидроканабинол показват драматично нарастване на хормон в мозъка, наречен прегненолон. Хормонът изглежда предотвратява упойващите ефекти от канабиса.

„Когато мозъкът се стимулира от високи дози на ТХК, той започва да произвежда прегненолон – с увеличение 3000 пъти над нормата, който потиска ефектите на ТХК.“

Проучването обаче, първоначално насочено към разработването на лечение за пристрастяване към канабис, е изпълнено с различни интерпретации.

Въпреки че авторите твърдят, че лечение на зависимости, въз основа на прегненолон, скоро може да бъде тествано и при хора, други смятат, че проучването обяснява как мозъка се предпазва от свръхдоза канабис.

Като се свързва с канабиноидните рецептори, ТХК води до освобождаване на прегненолон, което на свой ред отслабва действието на ТХК върху рецепторите - отрицателна обратна връзка, която може да попречи на потребителите на канабис да получат прекалено висока доза.

Предвид ниските нива на пристрастяване от канабис, Мич Ърлиуайн, професор по психология в Университета в Олбъни, добавя, че лекарство, предназначено за случаи на злоупотреба от канабис съвсем не е необходимо.

„Въпреки, че авторите гледат на това като нов начин за лечение на злоупотребата с канабис, това всъщност е едно великолепно - ако ли дори частично - обяснение защо, канабиса изглежда няма потенциал от смъртоносна доза и защо капацитета си за създаване на зависимост е по-скоро като при кофеина, отколкото при всеки друг непозволен наркотик.“

Учените изучават прегненолона от 1940 г. насам при условия като стрес и артрит, но едва наскоро, хормона привлече вниманието на изследователите на конопа.

Докато хапчета синтетичен прегненолон се продават като хранителни добавки, д-р Пиаца и неговия екип сега работят върху това как да доставят хормона в тялото на по-високи дози.

Още по темата: Открит е хормон, подтискащ психоактивния ефект на канабиса