Много от потребителите на канабис твърдят, че им помага да получат облекчение от безпокойството. Но, има и доста любители, които твърдят точно обратното. Навярно точното обяснение на този парадокс може да се намери в специфичното съотношение на съставките (наречени канабиноиди) в различните сортове канабис.
 
Както повечето хора знаят, има различни видове канабис. Всеки сорт има свой собствен ефект и всяко поколение от този сорт своето специфично 'поведение' (досущ като при хората).

Това, което прави разликата в сортовете е наличието на активните съставки, известни като канабиноиди. Вече има достатъчно налични научни изследвания, които наблягат върху употребата на специфични сортове за различни болести и състояния, включително безпокойството.

 
Тетрахидроканабинол или канабидиол
 
Двата най-често срещани химикала в растението канабис са ТХК и КБД. Всички сортове съдържат и от двете съставки, но съотношението по между им прави разликата. Доста проучвания показват, че ТХК и КБД оказват различни ефекти върху параноята.
 
Тетрахидроканабинол е главната психоактивна съставка в билката и е дълбоко свързан с чувството на параноя, особено когато е по-концентриран в растението. Това е така, защото тази съставка активира зоната на мозъка отговаряща за чувството за страх - амигдалата.
 
Канабидиол, от другата страна, има доста противодействащи свойства спрямо ТХК. Проучванията показват, че когато се използва само КБД нивата на параноя и чувството за тревога при здрави и предразположени хора драстично намаляват.

Сортове канабис

Причината, поради която повечето хора изпитват параноични епизоди е доста елементарна - някои сортове съдържат високи нива ТХК и в същото време ниски нива на КБД. Начинът, по който се произвеждат двете съставки от растението кара сортовете с високо съдържание на ТХК да имат по-малко КБД и обратното.

Сортовете с високи нива на канабидиол се отглеждат отскоро, тъй като науката напредна през последните години и свойствата на този канабиноиднауката позказва да са благотворни за множество заболявания.

Други съставки на растението също играят важни роли върху нервността. Освен ТХК и КБД, билката съдържа други съставки, познати още като терпени и терпеноиди.

Определени терпени в канабиса притежават анти-стресови свойства. Повечето от тези химикали се намират в много малки количества и науката тепърва ще анализира пълния ефект върху потребителите.
 
Справяне с параноята
 
Най-разумният и лесен начин за справяне с параноята е чрез намаляне на количеството, което употребявате. Някои проучвания показват, че ниските дози ТХК имат анти-депресивен ефект.

Други проучвания пък показват, че ТХК качва нивата на тревога само след като определено количество е превишено. Макар и да е трудно да се определи точно какво е перфектното количество за прием, хората все по-често се нуждаят от по-високи дози. Това е така заради толерантността, която се развива от организма.

За хората желаещи да третират проблеми свързани със стреса, използвайки канабис, е препоръчително да търсят сортове с по-балансирано съдържание на КБД и ТХК.