Уникално партньорство между Matilha Cultural, независим културен център разположен в центъра на Сао Пауло, Бразилия, и Hash Marihuana & Hemp museum (Амстердам/Барселона) създадe условия за първи път в Латинска Америка да се проведе изложение на тема конопеното растение: История на канабиса, забраненото растение.

В Бразилия, войната срещу наркотиците е особено опасна, страната има четвъртото по големина в света население в затворите и е арена на 50 000 убийства годишно, най-вече следствие на престъпления свързани с наркотици.

Проектът включва излъчването на документални филми и представяне на растението Cannabis Sativa L., известно също като коноп и марихуана, и многобройните му традиционни и съвременни приложения. Този новаторски проект се случва в момент, в който дебата около наркополитиката в Латинска Америка и в света набира скорост - като много от страните започват да преосмислят своите политики по отношение на канабиса.

Изложението включва специално проектирани колажи обхващащи историята на канабиса върху четири основни теми: медицински, промишлени, културни и такива свързани със забраната. Те са допълнени от исторически и съвременни предмети от колекцията на Hash Marihuana & Hemp museum: стари шишенца от медицински продукти, антични инструменти за обработка на коноп, рядка пропагандна литература от петдесетте години (reefer madness), конопени въжета, стар и съвременен текстил,биопластмаса направена на конопени влакна(истинско произведение на изкуството), както и много снимки и документи. По време на изложението са проведени и поредица от дебати и лекции по темата.

Бен Дронкерс, основател на Hash Marihuana & Hemp museum, Sensi seeds (най-старата и една от най-големите фирми за конопени семена в Европа) и HempFlax (холандска компания, която отглежда и обработва конопени влакна за промишлена употреба) казва: „Ние сме развълнувани от възможността в Латинска Америка да се разпространява знание за канабиса и да се даде признателност към историята, настоящето и бъдещето на това изключително растение.“

„Ние вярваме, че с този проект могат да се образоват хората за историята и разнообразните традиционни приложения на растението канабис, които са до голяма степен непознати за бразилския народ. По този начин, проектът допринася пряко да се избяга от табуто и да се нормализира дискусията по отношение на наркотиците, така че в действителност да могат да заработят политики, които да гарантират общественото здраве, сигурността на гражданите и качеството на живот на населението. Този проект не насърчава употребата на канабис, а по-скоро засилва дебата относно действащите закони, които изглежда причиняват повече вреда за обществото, отколкото самата консумацията на билката,“ казва Ребека Лерер от Matilha Cultural. „Ние отчаяно се нуждаем от заключение на войната срещу наркотиците, за да намалим насилието в тази страна.“