Подписка до Народното събрание с искане за разрешаване отглеждането и използването на канабис за здравни цели ще започне Съюзът на репресираните от комунистическия режим. Това бе обявено днес на пресконференция в клуба на БТА в Плевен, в която участваха доц. д-р Йоана Петкова, секретар на Съюза и Йордан Децов, член на плевенската структура. Според доц. Петкова ползите от използването на масло от канабис са многобройни. Има публикации, които доказват положителното въздействие на марихуана при болни от рак, със заболяванията на нервната и кръвоносната система. Доц.д-р Петкова отхвърли твърденията, че канабисът води до пристрастяване към наркотици и подчерта, че това е билка, която трябва да се използва в лечението на различни заболявания. По думите на доц. Петкова у нас може да се използва германска технология за добиване на маслото от канабис, а самото лечение да е под лекарски контрол и наблюдение.

Йордан Децов сподели своя опит от лечение с канабисово масло. Използвала го е неговата съпруга, която се е възстановила напълно при първия си инсулт като не е влизала в болница и не е ползвала обичайните за това състояние лекарства. Децов пък успешно е излекувал кръвоизлив в едното си око след като не е получил никакъв резултат от традиционната медицина.

Доц.Йоана Петкова подчерта, че вече се работи върху анализ за ползата от употребата на канабисово масло, изготвен от учени в София, с които Съюзът работи. Този анализ ще бъде приложен към подписката след като тя бъде събрана и подготвена за внасяне в Народното събрание. Инициаторите й добавиха, че използването на канабисово масло за лечение под строг лекарски контрол е прието в страни като Испания, Италия, Канада, 22 от щатите на САЩ, съседна Румъния дори.