Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта важността на проблема и изрази готовност за съвместна работа с гражданския сектор за намаляване на тютюнопушенето. Пресконференцията беше организирана във връзка със Световния ден без тютюнопушене – 31 май, на Световната здравна организация (СЗО), който тази година е посветен на темата „Тютюнът – заплаха за развитието“.

Материалните щети от тюютнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв., а финансовите загуби са двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия, обяви икономистът Димитър Събев. На пресконференцията експертът представи доклад „Икономика на цигарения дим“, изготвен по поръчка на Коалицията за живот без тютюнев дим. Изследването посочва, че по данни на Евростат от 2014 г. България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи, а годишно у нас се губят 400 000 години човешки живот.

Според доклада у нас най-много са пушачите сред хората с най-високи доходи, докато в по-богатите държави сред хората с най-високи доходи тютюнопушенето е вече маргинално - 0% при най-богатите финландци и 1.2% при най-богатите шведи. „По това как България ще реагира на проблема с тютюнопушенето ще видим дали България е развита или развиваща се страна“, заяви икономическият експерт.

Необходими са съвместни усилия на институциите, гражданските организации и медиите за справяне с проблема с тютюнопушенето у нас, категорична беше Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването. „Имаме нужда медиите да станат част от тази Коалиция [за живот без тютюнев дим]“, заяви Йорданова и отбеляза, че позитивните примери в борбата с тютюнопушенето рядко стигат до широката публика. За превенция и за постигане на здравословна среда без дим трябва да работят и пушачите, като не излагат децата и близките си на вторичен дим, отбеляза още заместник-министърът.

На пресконференцията д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България, представи тазгодишната тема на Световния ден без тютюнопушенето, която акцентира върху тютюна като заплаха за развитието. Кампанията на СЗО подчертава връзката между употребата на тютюневи продукти, контрола на тютюна и устойчивото развитие и насърчава държавите да включат контрола на тютюна в техните национални документи, свързани с Програмата за устойчиво развитие 2030. 

Д-р Сила напомни, че тютюнопушенето е едно от най-големите бедствия в човешката история, като в един от 10 случая причинява преждевременна смърт, а до 2030 г. годишният брой на смъртните случаи ще се увеличи до 8 милиона.

На самия 31 май от 10:00 до 16:00 часа в градинката пред Народния театър в София офисът на СЗО в България, гражданската инициатива „България без дим“, Асоциацията на студентите медици в България - АСМБ, и много доброволци ще отбележат Световния ден без тютюнопушене, като предоставят информация и съвети за отказване от тютюнопушенето. По традиция ще бъдат извършени и безплатни измервания на основни дихателни параметри на пушачи и непушачи.