В началото на април инвестиционната компания Horizons пусна първия борсово търгуван фонд, който следи производството на марихуана за медицински цели в Северна Америка. Само за ден акциите му поскъпнаха с 18% на борсата в Торонто и макар в следващите дни ентусиазмът да се охлади, той е показателен за бума и интереса в индустрията, чийто двигател е легализацията. За последните 12 месеца индексът, който следи индустрията в Канада и САЩ - North American Marijuana Index, се е повишил със 112%, а капитализацията на компаниите в него е достигнала 10 млрд. долара.

Легалният пазар на марихуана в САЩ се оценява на 6.9 млрд. долара към края на 2016 г., което е ръст от 34%. Прогнозите са, че до пет години той ще се утрои. В момента близо 30 щата в САЩ са легализирали канабиса за медицински цели, а в девет от тях - и за рекреационни нужди (за един от тях има блокиране в Конгреса). В Канада пазарът за медицински цели е легализиран от 2001 г., а премиерът Джъстин Трюдо вече представи законодателство, което да легализира изцяло марихуаната. В България канабисът за медицински цели е забранен, а притежанието и пушенето му е криминализирано.

Легализацията в Северна Америка обаче повиши интереса към компании, които го отглеждат или използват за производство на лекарства. Бум има и при компаниите, които правят оборудване за отглеждане на марихуана – осветителни и напоителни системи, торове, пестициди. В този бизнес се наместиха и традиционни фармацевтични компании, които разработиха и вкараха в микса си лекарства, базирани на канабиса.

Акциите на много от тях се търгуват публично, а доходността при някои за последните години е... стотици и дори няколко хиляди процента. Разбира се, има и не малко губещи. Секторът доста напомня на биотехнологичния - бързи печалби, но и риск от още по-бързи загуби. Засега графиките на повечето акции следват възходящ тренд, но винаги трябва да се има едно на ум.

Чисто технически акциите на компаниите от сектора не се различават от всички останали, както и покупката им.



Преди да се правят инвестиции в тях, трябва да се имат предвид няколко неща.

- Пазарът е високодоходен, но и много рисков, което означава и потенциални загуби. Освен това често има слаба корелация с традиционните компании - тоест трендът му се различава от този на пазарния тренд.

- Компаниите в сектора работят на силно регулиран пазар, т.е. резултатите има са зависими от решения на агенции и правителства. Продуктите с канабис за медицински цели минават през одобрението на федералната агенция по храните и лекарствата (FDA) в САЩ. Акциите на много от тях са направили силен скок още преди да има одобрение, но отрицателно становище може да доведе до срив в цените им. Освен това при някои лекарства все още не е доказан напълно ефектът им.

- Пазарът на компаниите е ограничен основно в Северна Америка и държави, където няма забрана за използването на медикаменти с канабис. Това ограничава възможностите на производителите да растат на повече пазари.

- Често акциите на производителите на марихуана попадат в категорията penny stock, а много от тях се търгуват на OTC пазар – извънборсов, което носи риск да не се постигне най-справедливата цена за тях или да се увеличат разходите за такси и комисиони.

Горещи компании

AbbVie –FDA вече одобри лекарството й Marinol, което облекчава гаденето при пациенти на химиотерапия и помага на болни от СПИН да подобрят апетита си. Трябва обаче да се подчертае, че Marinol, който се прави от канабис, не е основния и продукт, дори не е и най-добре продаваното й лекарство. То обаче помогна за ръст на приходите й и влезе в полезрението на инвеститорите. Компанията продава обаче почти изцяло на пазара в САЩ, което я прави зависима от него. Акциите се търгуват на NYSE.

Пазарна капитализация – 104 млрд. долара
Доходност за последната година – 8%
Доходност за пет години – 115%

Scotts Miracle-Gro Company – Друг интересен начин за възползване от бума в сектора е от компании, които произвеждат оборудване или суровини за отглеждане на марихуана. Такава е Scotts Miracle-Gro Company. Тя произвежда торове и пестициди за медицински коноп и това прави бизнеса й перспективен. Последните тримесечия обаче отчита спад в продажбите и оперативно е на минус, което кара инвеститорите да гледат на нея с повишено внимание. Акциите се търгуват на NYSE.

Пазарна капитализация – 5.8 млрд. долара
Доходност за последната година – 40%
Доходност за пет години – 123%

GW Pharmaceuticals – Компанията разработва няколко лекарства, базирани на канабис, но изгряващата звезда е Epdiolex. То е в последна фаза на изпитание и е предназначено за лечение на епилептични припадъци при бебета. Очаква се FDA да се произнесе през тази година, което е и една от въпросителните пред инвеститорите. Движението на акциите обаче показва, че те са по-скоро оптимисти лекарството да получи одобрение от агенцията. Книжата на компанията се търгуват на Nasdaq.

Пазарна капитализация – 2.9 млрд. долара
Доходност за последната година – 33%
Доходност за пет години – 1178%

Canopy Growth 
– Първият канадски производител на марихуана – еднорог (с капитализация над 1 млрд. долара). Компанията продава под няколко различни бранда за медицински цели, като най-разпознваемият е "Tweed", който е съвместна линия с американският рапър Снуп Дог. Всъщност именно това партньорство доведе до рязък скок на акциите на Canopy Growth. Те обаче се търгуват на гише (OTC), което може да повиши разходите за придобиването им или то да е по-трудно. Легализацията за рекреационни нужди в Канада може да се окаже катализатор за още ръст на акциите й.

Пазарна капитализация – 1.2 млрд. долара
Доходност за последната година – 248%
Доходност за пет години – 136%

Aphria – Плантациите на канадската компания се простират на около 300 хил кв.м в Лемингтън, Онтарио. Това, което прави компанията атрактивна и е фактор за нейния растеж, е фактът, че тя отглежда 100% от своите растения на естествена слънчева светлина. Това прави продуктите й едни от най-търсените на пазара, което се прехвърля и върху търговията с нейни акции.

Пазарна капитализация – 830 млн. долара
Доходност за последната година – 300%
Доходност за пет години – 570%

Solis Tek – Компанията произвежда дигитални осветителни системи за отглеждане на канабис и парникови растения. За миналата година базираната в Калифорния компания отчете рекордни приходи 8.5 млн. долара, което е ръст от 11% спрямо 2015 г. Освен това тя инвестира много в разработването на иновативни рефлектори, лампи и трансформатори.

Пазарна капитализация – 56.6 млн. долара
Доходност за последната година – 210%
Доходност от борсовия дебют (март 2013 г.) – 5000%

* Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа