Главна болница в Квебек, Канада постави на място правителствата на всички държави по света със своята политика спрямо употребата на канабис за медицински цели. Лекари, зъболекари и фармацевти в болница CHUS тази седмица единодушно одобриха употребата на канабис от пациенти, които са федерално лицензирани да притежават лекарството. Пациентите ще трябва да използват изпарители обаче и ще им се налага сами да си набавят билката, която ще може спокойно да си приемат в стаята на болницата.

Администрацията се очаква скоро да реши дали официално ще одобри препоръката на лекарите. Канадската медицинска асоциация (КМА) не пожела да коментира случая, но лекарите от CHUS изглежда не са на едно мнение по въпроса с тях. В своята позиция, изразена през юни месец 2013 година, КМА докладва, че „нямало клинични доказателства,“ които да подкрепят употребата на коноп като медицинско лечение. „Нямаме информация за потентността, дозата или как (билката) си взаимодейства с други терапии,“ казват от КМА. „Благоприятните ефекти на канабиса не са щателно тествани и съществува огромен потенциал те да причинят вреда.“

Пациентите в болницата CHUS, които искат да употребяват канабис ще трябва да се съобразяват с редица условия, включително и използването на „изпарител при това само в стаи с отрицателно налягане или стаи, които са самостоятелни,“ казва д-р Серж Лепаж, председател на асоциацията на лекарите в CHUS.

Лепаж допълва, че политиката спрямо билката се прилага само в неговата болница, но той смята, „че това ще стимулира дискусия по темата и на други места.“ Въпросът за първи път е повдигнат през януари месец т.г. когато лекаря на пациента Чарлз Бъри (терминален стадий на рак) му позволил да приеме канабис вътре в стаята си. Бъри почива месец по-късно.

Правителството на Квебек заяви, че ще следи ситуацията внимателно, преди да реши дали да се въведат нови разпоредби.