Канадското федерално правителство стартира пазар за медицински канабис на стойност 1.3 милиарда щатски долара. Този пазар се очаква да снабдява около 450,000 канадци с канабис, съобщават от канадската преса.

Здравеопазването на Канада заменя една система, която досега е разчитала на индивудуални жители, които  да отглеждат канабис за множество пациенти. Новата система ще представлява огромни вътрешни ферми сертифицирани от канадската полиция. Здравните инспектори ще бъдат отговорни за производството, пакетирането и разпространението на различните видове канабис.

Първите продажби на този нов пазар се очакват в следващите няколко седмици.

Правителството няма да налага лимит на броя "grow" операции, които са в действие в момента - все пак от тяхното производство зависят пациенти. 

Канада се очаква да внася определено количество канабис от други страни, като например Холандия.

156 фирми вече са подали документи, за да станат легален производител или дистрибутор. Първите две са получили одобрение за лиценз още миналата седмица.

За момента в Канада има 37,400 лицензирани пациенти с разрешение за употреба на медицински канабис, но властите очакват броя на пациентите да достигне половин милион до 2024 година.

Здравнтие институции в Канада се очаква да продават грам канабис на цена от 7.60 канадски долара от следващата година.