Канабисът е лекарство, било това в САЩ, Индия, Испания или която и да е държава по света. Този факт е подкрепен от стотици, ако не и вече хиляди, научни доказателства и безброй много свидетелства на страдащи пациенти. Които и да твърди, че канабисът няма медицински свойства има нужда от преглед. Все повече и повече щати в Америка се осведомяват за свойствата на билката и много други страни започват да се възползват от тях. Една от тези страни е Индия, където водещите онколози изискват от правителството да се разреши употребата на канабис за медицински цели.
 
"Канабисът може да има лоша слава на рекреативна субстанция, но той може да предложи ефективно лечение на рак, казват топ онколозите от Бенгалуру. Те са решили да премахнат забраната и да започнат да използват билката по предназначение."
 
Те подчертават, че САЩ разрешава употребата за медицински цели, чрез използването на различни продукти създадени от растението.
 
Интересът им в употребата на канабис за лечение се е увеличил след скорошен дебат за отглеждането на тютюн. "Ние окуражаваме култивацията на тютюн, който сам по себе си причинява различни видове рак. В същото време, ние игнорираме медицинските свойства на растение, което помага на раково болни пациенти. На нас дори не ни е разрешено да изследваме качествата на билката, поради, които тя е забранена? Докато онколози в 21 щата в САЩ предписват и лекуват свой пациенти с различни деривативи на растението." казва д-р Вишал Рао, онколог и хирург.
 
Фактът, че канабисът е забранен за изследване за медицински свойства сам по себе си говори, че той е лекарство. Ако опонентите му найстина вярваха в твърденията си, то те биха разрешили да бъдат направени изследвания, с цел да се покаже, че такива отсъстват. Но реално погледнато в много страни вече научните изследвания са на лице, а много хора са живи доказателства за медицинските качества на растението канабис.