Отглеждането на канабис в Австралия все още е сравнително малко, тъй като употребата на растението за развлечение все още е незаконно. Правителството обаче се надява, че медицинското използване на марихуаната, легализирано миналата година и износът бързо ще доведат до увеличение на производството.

Целта ни е много ясна - да дадем на фермерите и производителите най-добрия шанс да станат номер едно по износ на медицински канабис, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Грег Хънт.

Федералното правителство позволи през 2016 година на пациентите достъп до произведен в Австралия медицински канабис, като окончателното разрешение се дава на местно и щатско равнище, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Виктория стана първият австралийски щат, разрешил използването на канабис за медицински нужди, и бе последван от Нов Южен Уелс.

Федералното здравно министерство посочва, че 350 пациенти имат достъп до отглеждана в Австралия марихуана.

Котировките на акциите на над 12 австралийски компании, произвеждащи канабис и листвани на местната фондова борса, скочиха след направеното съобщение.

Грег Хънт каза, че новият закон ще включва изискване фермерите първо да покриват нуждите на местните пациенти, а след това количествата, които останат, да бъдат изнасяни, допълва Ройтерс.

Въпреки нарастващото търсене само Уругвай, Канада и Холандия досега са легализирали износа на медицинска марихуана. Израел обяви подобни намерения.

Австралийското правителствено предложение трябва да бъде одобрено от федералния парламент, когато възобнови работата си през февруари. Основната опозиционна партия - Австралийска лейбъристка партия - намекна, че ще подкрепи предложението.

Износът вероятно ще започне няколко месеца след приемането на предложението.
Ползите от марихуаната се признават все по-често при хронични болки, ограничаване на последиците от множествена склероза и смекчаване на последиците от терапиите при рак. Няколко страни и 29 щата в САЩ легализираха канабиса за медицински нужди.

Университета на Сидни оценява законната канабис индустрия на 100 милиона австралийски долара (78 милиона американски долара), което е доста под оценката на Канада за канадския пазар на канабис - 4 милиарда канадски долара (3,19 милиарда американски долара).
Американската консултантска компания "Гранд вю рисърч" (Grand View Research) прогнозира, че световният пазар за медицински канабис ще бъде на стойност 55.8 милиарда долара до 2025 година.