Нов гигант в бързорастящия сектор на канабисната индустрия ще бъде създаден, след като две от водещите имена - Tilray и Aphria, са се съгласили да обединят операциите си.

Сделката, осъществена изцяло с акции, обединява две от най-добре познатите имена в индустрията и ще създаде компания на стойност около 4,8 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски долара), става ясно от изявление. Комбинираните годишни продажби на компаниите в размер на 874 млн. канадски долара надвишават тези на други водещи конкуренти в сектора, като Curaleaf Holdings и Canopy Growth.

Новата компания ще се търгува под стикера на Tilray на Nasdaq, а акционерите на Aphria ще притежават 62% от акциите на Tilray в рамките на сделката. Aphria ще плати премия от 23% спрямо цената на акциите на Tilray в края на борсовата сесия на 15 декември от 7,87 долара. Повече подробности за сделката не се съобщават.

„Осъзнах, че Aphria трябва да се разшири извън Канада и сливането с Tilray беше страхотен отговор, защото е базиран в САЩ бизнес със страхотни международни активи“, коментира в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на Ървин Саймън, който ще наследи поста плюс този на председател и в новото обединение.

Сделката потвърждава, че канабисът – макар за някои все още да е крехка инвестиция, се затвърждава като бързо разрастващ се сектор, като след последните избори в САЩ все повече щати легализираха под някаква форма марихуаната, а в Европа много страни също се отварят за медицинската ѝ употреба. Това е поредна сделка в индустрията, бореща се за позиция на фона на бързо променящите се регулации.

Главният изпълнителен директор на Tilray Брендън Кенеди ще стане член на Борда на директорите на обединената компания.

Aphria and Tilray to Merge In $4 Billion All-Stock Pot Deal • FREAKOUT!  Daily

Новата компания ще продава канабисни продукти в Канада и ще бъде „добре позиционирана да преследва възможности за растеж“, като медицинска марихуана в Германия например. Също така двете компании посочиха, че производствения център на Tilray в Португалия също така ще позволи и безмитен достъп до Европейския съюз.

Саймън и Кенеди също така подчертават, че сделката ще ги позиционира по-добре за възползване от потенциално легализиране на федерално ниво в САЩ, като тя е изградена и около очакването за още легализирания в страни от Европа.

„Почувствахме, че с тази сделка можем не само да спечелим в Канада, но и в Европа“, коментира Кенеди.

Очакванията са европейският канабис пазар да се увеличи до 359 млн. долара през 2020 г., повишение с 25% от 2019 г., показват данни на консултантската компания Brightfield Group. Голямата награда обаче е американският пазар. Очаква се САЩ да отговарят за 70% от световния пазар на стойност 93,8 млрд. долара до 2025 г., изчислява компанията за пазарни проучвания Euromonitor International.