Марихуаната е едно от популярните наркотични вещества. Често към употребата ѝ се прибягва след консумация на алкохол. Какви са рисковете за здравето от едновременната им употреба? 
 
Алкохолът засяга централната нервна система, като променя начина, по който невроните комуникират помежду си. Той потиска възбудителения невротрансмитер глутамат и повишава инхибирорния невротрансмитер GABA. Това води до забавяне на потока информация, вследствие на което възприемаме, чувстваме и помним по-малко. 
 
В марихуаната се съдържа THC – съединение, което влияе на канабиноидните рецептори в мозъка и води до продължителна активност на някои неврони. В резултат, мислите и въображението ни се „увеличават“. 
 
Тъй като комбинацията от алкохол и марихуана инхибират невротрансмитера глутамат, който има ключова роля в процесите, свързани с научаването на нова информация, това води до влошена памет.

От данните на проучване става ясно, че нивата на THC в кръвната плазма се удвояват, в сравнение с тези на участниците, приемащи плацебо в комбинация с марихуана. Това означава, че алкохолът повишава чувството на еуфория, предизвикано от марихуаната. В допълнение, участниците съобщават, че ефектите от марихуаната настъпват по-бързо, а настроението ми е подобрено. 
 
Според изследователите това се дължи на вазодилатацията. Алкохолът води до отпускането на гладките мускули, като разширява кръвоносните съдове и увеличава протока на кръв. Всичко това позволява по-голямо количество THC да достигне до алвеолите. По този начин алкохолът увеличава усвояването на веществото. 
 
Важно е да се има предвид, че употребата на марихуана може да ускори сърдечната дейност до два пъти. Този ефект е бърз и настъпва минути или още по време на пушенето. Ето защо, има известна опасност от сърдечносъдови инциденти веднага след попадането на СВТ и ТНС в кръвта.
 
Повече по темата, свързана с ефектите от комбинацията на алкохол и марихуана върху тялото и мозъка, може да научим от видеото...