Ямайка се приближи една крачка по-близо до декриминализацията и това се случи на най-подходящия ден - 70-ият рожден ден на Боб Марли (роден 6.02.1945). Човекът, чието публично отношение към билката го направи символ на конопената култура.

В петък, ямайският сенат въведе проектозакон, който има за цел да декриминализира растението канабис за медицински, религиозни и научни цели. Проектозаконът, ще направи притежанието на до 2 унции (~57 грама) канабис за лична употреба, наказуемо единствено с парична глоба, което реално премахва набедената криминалната същност на деянието. Култивацията на до 5 растения ще бъде разрешена. В сегашният ямайски закон, притежанието на канабис може да доведе до максимум 5 години затвор и глоба.

Освен това, с новият проектозакон, регистрирани здравни професионалисти ще могат да предписват канабис за различни лечения, а акредитирани институции ще могат да провеждат научни излседвания върху растението. За първи път Растафарианците - членове на духовно движение създадено на остврова, които считат употребата на канабис за свещенна, ще могат легално да употребяват билката за религиозни цели.

"Целта на този проектозакон е да внесе по-ясен подход в отношението към притежанието и употребата на малки количества канабис, докато все пак се запази нормален ред," сподели министърът на правосъдието Марк Голдбърг. "Предложените промени представят подход, който ще подсигури благото на хората и обществото като цяло и ще намали бремето на съдебната система."

Депутатите все още трябва да прегледат и гласуват върху проектозакона, но все пак той среща подкрепата на премиера Порша Симпсън-Милър и се очаква да бъде въведен без възражения.