Във вторник, Конгресменът на западното крайбрежие Джаред Хъфман и Хъмболдския Шериф Майк Дауни казаха, че те са видяли и участвали във войната срещу марихуаната и реално погледнато марихуаната печели.

"Никога не съм бил голям фен на легализацията," казва шериф Дауни, "но в момента, за мен, това е най-логичното решение да се прекрати тази вредна за хората война срещу наркотиците."

Във вторник Американското Министерство на Правосъдието сякаш се съгласи да приключи войната срещу марихуаната.

Във нова заповед изпратена до всички 50 щати, на федералните изследователи е било наредено да не преследват потребителите на марихуана или хората с бизнес в тази сфера, ако те са в правото си според щатския закон.

Тази заповед значи, че за всички 18 щата, където марихуаната е легализирана за медицински цели и за Вашингтон и Колорадо, където е легална и за рекреативна употреба, законите относно билката трябва да се спазват изрядно. А това е така вече десетки години.

Ако те не се спазват, Министерството на Правосъдието, ще отмени закона.

Министертвото посочи осем федерални приоритета за прокурорите:
- Предотвратяване на достъп до марихуана на непълнолетни
- Предотвратяване на парите от продажба да отиват при криминални контингенти
- Предотвратяване на дистрибуция на марихуана от щат където е легална към щат, където не е
- Предотвратяване на криминални групи да използват закона, за да прикриват трафика на наркотици
- Предотвратяване на насилие и употребата на нелегално оръжие
- Предотвратяване на шофиране под влиянието на субстанции
- Предотвратяване отглеждането на марихуана на публични места
- Предотвратяване на притежаване на марихуана или употреба на федерална земя

Въпреки, че федералните все още смятат марихуаната за Наркотик от Първи Списък, хората приемат добрите новини. Колкото закъсняла и непълна да е тази заповед, тя е крачка напред към края на една неуспешна война, която се води от 75 години.

Какво е направила тази война? Препълва затворите, раздава големи части от градовете на картели, които задвижват нелегална търговия, която би била легитимна с държавен закон, ако бъде легализирана.

Задържайки марихуаната нелегална и нерегулирана значи обири, навлизане в личното пространство на обикновенния човек, заплахи и убииства. Значи разбити семейства и опропастени животи.

Някои казват, че марихуаната е кръстопътен наркотик и са прави. Прави са, когато марихуаната е нелегална и се купува от същите хора, които с удоволствие биха ви продали амфетамин, кокаин, хероин.

Изтеглете марихуаната от черния пазар, сложете я в аптеката и изведнъж тя се превръща в кръстопът към ... какво? Бира? Снакс? Шоколад? Лек за рак, множествена склероза, артрит и много други болести?

Има цена, която обществото плаща като държи марихуаната нелегална. Цената е огромен прираст в икономиката, хиляди работни места и най-тежкото - човешки животи, които тази билка може да лекува и спаси.

Източник: Тайм Стандарт