Тайландските законодатели промениха закона за наркотиците, за да се позволи медицинско използване на канабис и кратом - местно растение, използвано традиционно като стимулант и болкоуспокояващо, предаде Асошиейтед прес.

Тайланд е първата държава в Югоизточна Азия, която предприема такива действия. Съседна Малайзия също ги обмисля, предаде БТА.

Законът беше приет окончателно днес от парламента със 166 гласа "за" и 13 въздържали се.

Промените, които ще влязат в сила след обнародването им, узаконяват производството, вноса, износа, притежанието и използването на продукти от канабиси кратом за медицински цели.

Общественото обсъждане показа, че има широко одобрение на тази мярка.

Използването на наркотици за ободряване и забавление остава незаконно и подлежи на ефективна присъда и глоби, пропорционални на количеството.

Новият закон постановява също, че канабисът може да се използва от учени, лекари, практикуващи традиционна медицина, служители на Червения кръст, фермери, получили разрешение от държавата, и чуждестранни пациенти, на които е нужна за лечение. Посочва се също в кои райони е позволена употребата на кратом за медицинскки и възстановителни цели, както и териториите, където може да се отглежда канабис под наблюдението на Съвета за борба с наркотиците, предаде ТАСС.

Подчертава се също, че непозволеното съхранение на канабис остава незаконно. Притежанието, отглеждането и транспортирането на канабис до 10 кг се наказва с до 5 години затвор, над 10 кг - до 15 години. Освен това на нарушителите се налага глоба между 20 000 и 1,5 млн бата (614-46 000 долара).

Изследвания на здравното министерство в Тайланд са показали, че екстракт от канабис е ефективен при лечение на симптоми на определени физически състояния, включително периферна невропатия, епилепсия и мускулна скованост.